Evervis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evervis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Evervis in aquarium (Aquazoo Düsseldorf)'
Evervis in aquarium (Aquazoo Düsseldorf)'
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (baarsachtigen)
Familie:Caproidae (Evervissen)
Geslacht:Capros
Soort
Capros aper
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Evervis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Evervis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De evervis (Capros aper) is een straalvinnige vis uit de familie van evervissen (Caproidae), orde baarsachtigen (Perciformes), de enige soort van het geslacht Capros.[2] Vroeger werd deze vis ingedeeld in de orde van de zonnevisachtigen (Zeiformes).[3] De vis komt voor in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, langs de kust van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal. Vooral in het westelijk deel van dit zeegebied, niet in de Noordzee, maar wel in het Skagerrak. De vis komt voor in scholen die zich ophouden op een diepte van 40 tot 700 meter boven rotsige, of zandige zeebodems of bij koraalriffen.

Uiterlijk en leefwijze[bewerken]

De evervis wordt maximaal 30 centimeter lang, maar blijft meestal tussen de 13 tot 15 centimeter. Mannetjes blijven kleiner dan de vrouwtjes. De evervis heeft een hoge rug en is steenrood van kleur. Het voorhoofd is 'ingedeukt', bolrond naar binnen. Zijn ogen zijn groot en de snuit is spits en even lang als de diameter van het oog. De snuit is uitstulpbaar en vormt een buisje waarmee macrofauna van de zeebodem kan worden opgezogen.
De eerste rugvin heeft negen stekels, de tweede rugvin heeft 23-25 vinstralen. De evervis heeft één aarsvin met drie stekels en 22-24 vinstralen.

Relatie tot de mens[bewerken]

De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN. Vanaf 2008 is de visserij op de evervis ontwikkeld door met name Ierse trawlers, waarbij de vangst 100% bedoeld is voor de productie van vismeel.

Status in Nederland[bewerken]

De evervis is zeer zeldzaam aan de Nederlandse kust. In 1965 werd er een gevangen in het Brouwershavense Gat [4] en op 25 november 2005 spoelde een exemplaar aan op Texel.[5] Beide exemplaren bevinden zich in een wetenschappelijke museumcollectie.