Rode Lijst van de IUCN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf IUCN Rode Lijst)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Rode Lijst van de IUCN, gecreëerd in 1963, is 's werelds meest omvattende lijst met statusbeoordelingen met betrekking tot het behoud van planten- en dierensoorten. De lijst wordt onderhouden door de IUCN.

Internationaal van opzet[bewerken]

De lijst is op precieze criteria gebaseerd die het risico op uitsterven van duizenden soorten en ondersoorten moeten bepalen. Deze criteria zijn van toepassing op alle soorten overal ter wereld. Het gaat dus ook echt over de kans op uitsterven op wereldschaal. Deze IUCN rode lijst moet daarom niet verward worden met de nationale of regionale rode lijsten. Die gaan namelijk over de kans (bedreiging) op uitsterven op regionale schaal. Bijvoorbeeld de hazelmuis en de ortolaan[1] (een zangvogel) staan in Nederland en Vlaanderen als bedreigd of uitgestorven op de rode lijst maar worden op wereldschaal niet bedreigd met uitsterven en staan daarom dus als niet bedreigd (veilig, LC) op de Rode Lijst van de IUCN.

De criteria[bewerken]

Classificering volgens IUCN

De rode lijst is op een sterk wetenschappelijke basis gestoeld en is wereldwijd bekend als het meest gezaghebbende naslagwerk met betrekking tot de status van de biodiversiteit.

Het doel van de rode lijst is om het grote publiek bewust te maken van het belang van deze kwesties, maar ook om te bereiken dat de internationale gemeenschap tracht deze soorten van de ondergang te redden.

Soorten worden sinds 2001 onderverdeeld in negen groepen op basis van criteria zoals de snelheid waarmee ze in aantal afnemen, grootte van de populaties, verspreiding over de wereld, en een graad van populatie- en verspreidingsverdeling. De volgende groepen worden onderscheiden:

Rode lijst IUCN categoriën
Code Engels Nederlands Aantal soorten
EX Extinct Uitgestorven 804
EW Extinct in the Wild Uitgestorven in het wild 65
CR Critically Endangered Ernstig bedreigd (kritiek) 3246
EN Endangered Bedreigd 4770
VU Vulnerable Kwetsbaar 8192
NT, vroeger LR/nt Near Threatened Gevoelig 3513
CD, vroeger LR/cd Conservation Dependent Van bescherming afhankelijk,
komt alleen nog voor bij soorten die vóór 2001 in deze categorie zijn ingedeeld en niet opnieuw zijn beoordeeld.
283
LC, vroeger LR/lc Least Concern Niet bedreigd (veilig) 17.675
DD Data Deficient Onzeker 5570
NE Not Evaluated Niet geëvalueerd circa 1.600.000

Onder bedreigde diersoorten worden de soorten verstaan die vallen onder de categorieën CR (ernstig bedreigd), EN (bedreigd) of VU (kwetsbaar).

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Sterker nog, alle vogelsoorten die als ernstig bedreigd op de Nederlandse rode lijst staan, hebben de status veilig op de IUCNlijst!