Ecozone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een ecozone is ook een afkorting voor een ecologische verbindingszone.
Kaart van de ecozones van de wereld (Oceanië en Antarctica niet getoond):
 Nearctisch
 Palearctisch
 Afrotropisch
 Indomaleisisch/Oriëntaals
 Australaziatisch
 Neotropisch

Ecozones, biogeografische provincies of zoögeografische provincies zijn gebieden die de aarde verdelen in acht biogeografische zones, waarin de flora en fauna relatief gezien belangrijke ecologische overeenkomsten vertonen. De zones kunnen weer verder onderverdeeld worden in ecoregio's en sub-ecoregio's.

Onderverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig worden er meestal zes verschillende ecozones onderscheiden (zie ook de kaart). Het WWF geeft er een tweelettercode aan:

Het WWF onderscheidt daarnaast nog de ecozones:

De Nearctische en Palearctische gebieden worden soms samen het Holarctisch gebied genoemd. De grenzen zijn niet altijd even duidelijk en er zijn een aantal overgangsgebieden. Zo heeft de regio rond Celebes (Wallacea) kenmerken van zowel het Oriëntaalse als het Australaziatische gebied.

De tweelettercode voor het Oriëntaals gebied is IM voor Indo-Malayan. Het WWF gebruikt deze codes als prefix voor de onderverdeling van de ecozones in ecoregio's. Bijvoorbeeld de ecozone waarin Nederland en Vlaanderen liggen heeft de code PA0402. Het voorvoegsel PA geeft aan dat de ecozone het Palearctisch gebied is. Het 04 deel daarvan geeft aan dat het bioom ervan tot de gematigd loofbos en gemengd bos behoort.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Biogeographic realms van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.