Florarijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht van florarijken.

Binnen de flora wordt een aantal florarijken onderscheiden.

Een florarijk is een groot gebied, dat zich door een eigen vegetatiekarakter en een onafhankelijke ontstaansgeschiedenis (fylogenese) van de plantenwereld onderscheidt en hierdoor plantensoorten en hogere taxa herbergt die elders in de wereld niet voorkomen.

De grenzen tussen deze gebieden worden door natuurlijke barrières als zeeën, woestijnen en hooggebergten gevormd. Deze elementen vormen voor planten een langdurige barrière voor verspreiding.

De florarijken vormen de grootste geografische eenheid. Ze worden onderverdeeld in florazones, en deze worden weer onderverdeeld in floragebieden.

De exacte indeling van deze florarijken is aan discussie onderhevig.

Nieuw-Zeeland is een ander twistpunt. Het heeft te weinig eigen families om tot een apart florarijk gerekend te worden. Sommigen maken verschil tussen het Noordereiland (Neotropis) en het Zuidereiland (Antarctis).

Ook Nieuw-Guinea is aan discussie onderhevig. Sommigen rekenen het tot de Paleotropis, anderen zien het als een eigen gebied, Wallensis.

Door de eigen ontstaansgeschiedenis heeft in deze gebieden niet alleen de plantenwereld vaak een eigen karakter, maar ook de dierenwereld. Het Wereld Natuur Fonds heeft daarom de aarde ingedeeld in acht ecozones.