Florarijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht van florarijken.

Binnen de flora wordt een aantal florarijken onderscheiden. Een florarijk is een groot gebied, dat gekenmerkt wordt door eigen plantensoorten en ook door hogere taxa herbergt die elders in de wereld niet voorkomen. De grenzen tussen florarijken worden veroorzaakt door natuurlijke barrières als zeeën, woestijnen en hooggebergten. Deze vormen voor planten een langdurige barrière voor verspreiding. Een florarijk heeft een eigen vegetatiekarakter en een onafhankelijke ontstaansgeschiedenis (fylogenese) van de plantenwereld.

De florarijken vormen de grootste geografische eenheid. Ze worden onderverdeeld in florazones, en deze worden weer onderverdeeld in floragebieden.

Indeling[bewerken]

De indeling van deze florarijken is aan discussie onderhevig.

De flora Nieuw-Zeeland is een ander twistpunt. Er zijn te weinig eigen families om tot een apart florarijk gerekend te worden. Sommigen maken verschil tussen de flora van het het Noordereiland (Neotropis) en die van het Zuidereiland (Antarctis).

Ook de flora van Nieuw-Guinea is aan discussie onderhevig. Sommigen rekenen het tot de Paleotropis, anderen zien het als een eigen gebied, Wallensis.

Indeling door Wereld Natuur Fonds[bewerken]

Door de eigen ontstaansgeschiedenis heeft in deze gebieden niet alleen de plantenwereld vaak een eigen karakter, maar ook de dierenwereld. Het Wereld Natuur Fonds heeft daarom de levensgemeenschappen van de aarde ingedeeld in acht ecozones.