Naar inhoud springen

Tredplant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote weegbree

Een tredplant is een plant die groeit op plaatsen die veel worden betreden, bijvoorbeeld door de mens of door grotere en zwaardere zoogdieren. Begroeiingen met overwegend tredplanten worden tredvegetaties genoemd.

Tredplanten zijn meestal laag groeiende planten, vragen veel licht en kunnen onder normale omstandigheden slecht concurreren met andere planten of zijn klein, waardoor ze het betreden kunnen vermijden. Een voorbeeld van dit laatste is liggende vetmuur.

Tredplanten groeien op plaatsen met een sterke bodemverdichting die daardoor zuurstofarm zijn. Op onverharde paden groeien ze verder naar het midden toe dan bijna alle andere planten, omdat deze laatsten door regelmatige vertrapping uiteindelijk verdwijnen.

Het verdragen van betreding berust in vele gevallen op vertakking vlak bij de grond, een snel herstelvermogen en elastisch en tegelijk vast weefsel.

Op sterk betreden plaatsen kunnen de planten meestal geen rijp zaad vormen, maar wordt zaad aangevoerd vanuit de minder betreden plaatsen. Tredplanten verspreiden hun zaad meestal door epizoöchorie. Ze bevatten een compact weefsel.

Voorbeelden van tredplanten
Tredplant Botanische naam
Straatgras Poa annua
Gewoon varkensgras Polygonum aviculare
Muizenstaart Myosurus minimus
Grote weegbree Plantago major
Madeliefje Bellis perennis
Steenkruidkers Lepidium ruderale
Zilverschoon Potentilla anserina
Engels raaigras Lolium perenne
Witte klaver Trifolium repens
Schijfkamille Matricaria discoidea
Grove varkenskers Coronopus squamatus
Liggende vetmuur Sagina procumbens
Gewoon purpersteeltje Ceratodon purpureus
Kaal breukkruid Herniaria glabra
Klein liefdegras Eragrostis minor
Handjesgras Cynodon dactylon
Zilvermos Bryum argenteum