Everybody knows this is nowhere (album van Neil Young)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Everybody knows this is nowhere
Studioalbum van Neil Young & Crazy Horse
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 14 mei 1969
Opgenomen januari en maart 1969
Genre folkrock
Duur 40:29
Label(s) Reprise
Producent(en) Neil Young, David Briggs
Neil Young
1968
Neil Young
  1969
Everybody knows this is nowhere
  1970
After the gold rush
Crazy Horse
  1969
Everybody knows this is nowhere
  1975
Zuma
Singles van Everybody knows this is nowhere

  1. Everybody knows this is nowhere
    Uitgebracht: 1969
  2. Down by the river
    Uitgebracht: 1969
  3. Cinnamon girl
    Uitgebracht: 1970
(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Everybody knows this is nowhere is het tweede studioalbum van de Canadese zanger, gitarist en pianist Neil Young en het eerste met zijn band Crazy Horse. In februari en maart 1970 toerde Neil met Crazy Horse ter promotie van het album. Opnames van deze tournee zijn gebruikt voor het in 2006 uitgebrachte album Live at Massey Hall 1971.

Muzikanten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Neil Young - gitaar, zang
  • Danny Whitten - gitaar, achtergrondzang
  • Ralph Molina - drums
  • Billy Talbot - basgitaar
  • Bobby Notkoff - viool op "Running Dry"
  • Robin Lane – achtergrondzanger op "Round & Round"

De band Crazy Horse is in 1972 opgericht, maar de bandleden waren al veel langer bij elkaar. In 1963 vormden Danny Whitten, Ralph Molina en Billy Talbot de doo-wop band Danny and the Memories. Later werd de band uitgebreid met Bobby Notkoff en werd de naam gewijzigd in the Rockets. Toen ze gingen samenwerken met Neil Young veranderden ze de bandnaam in Crazy Horse. De groep is genoemd naar de legendarische indianenleider van de Lakota: Crazy Horse.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit album zijn zowel stevige rocknummers als rustige country- en folksongs te horen. Het album opent met de rock nummers Cinnamon girl en Everybody knows this is nowhere, gevolgd door de kalme folksong Round and round waarbij zangeres Robin Lane de tweede stem zingt. Down by the river en Cowgirl in the sand zijn beide lange nummers waarin veel gitaarsolo’s te horen zijn. The losing end is een country rock nummer en Running dry (reqiem for the Rockets) is een rustige folksong. Cowgirl in the sand is gecoverd door the Byrds op hun album Byrds uit 1973. Die versie is meer gepolijst en melodieuzer.

Tracklijst[bewerken | brontekst bewerken]

Alle muziek en teksten zijn geschreven door Neil Young

LP kant 1
Nr. Titel Duur
1. Cinnamon girl 2:58
2. Everybody knows this is nowhere 2:26
3. Round & round (It won't be long) 5:49
4. Down by the river 9:13
LP kant 2
Nr. Titel Duur
5. The losing end (When you're on) 4:03
6. Running dry (Requiem for the rockets) 5:30
7. Cowgirl in the sand 10:06
Totale duur: 40:29

Album[bewerken | brontekst bewerken]

Dit album is opgenomen in de Wally Heider Studios in Californië, waar ook het eerste album van Neil Young is opgenomen. De plaat is geproduceerd door Neil Young, in samenwerking met David Briggs, met de technici Henry Saskowski en Kendal Pacios.

Van dit album zijn twee singles uitgebracht: Down by the river en Cinnamon girl. Vanaf 1987 is dit album ook als Compact Disc verkrijgbaar. In 2009 is een ge-remasterde versie verschenen in de serie Neil Young Archives Official Release.

De albumhoes is ontworpen door Ed Thrasher en de fotografie is van Frank Bez. Op de voorkant staat een foto van Neil Young geleund tegen een boom met een hond naast hem. Op de achterkant staat een foto van twee bomen en binnenin staat een aantal foto’s, vooral van Neil met gitaar.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Dit album kreeg vijf sterren van de site AllMusic (dat is het maximum). Ook in de Encyclopedia of popular music en The Rolling Stone record guide werd het album gewaardeerd met vijf sterren. In de Rolling Stone lijst met de 500 beste albums staat deze plaat op # 208. Het staat ook op de 1001 Albums you must hear before you die.

Het album Everybody knows this is nowhere bereikte # 34 in de Amerikaanse albumlijst Billboard 200. De single Cinnamon girl bereikte # 55 in de Billboard 100.