Executive Office of the President of the United States

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de Executive Office of the President of the United States.

De Executive Office of the President of the United States is het uitvoerend-agentschap van de president van de Verenigde Staten. Het agentschap werd op 1 juli 1939 door toenmalig president Franklin Delano Roosevelt opgericht met als doel de president te ondersteunen in zijn werkzaamheden als staatshoofd en regeringsleider. De Executive Office is gevestigd in de West Wing van het Witte Huis en de daarnaast gelegen Eisenhower Executive Office Building. Het officiële kantoor van de president de Oval Office bevindzicht ook in de West Wing van het Witte Huis.

In de loop der jaren is het gebruik van de naam van het Witte Huis synoniem geworden met de Executive Office. Wanneer er gesproken wordt over de Amerikaanse regering worden de president en zijn ministers bedoeld, het zelfde geld als er wordt gesproken over de Administration (zoals in de Trump Administration) wordt meestal het hele bestuurlijke apparaat van de president verstaan, ofwel het presidentschap met de uitvoerende macht die daarbij hoort.[1]

Daarbij is het Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat) de wetgevende macht, en het juridische apparaat (Hooggerechtshof) de rechterlijke macht; tezamen de trias politica vormend.

Functie Ambtsbekleder Functie Ambtsbekleder
Stafchef van het Witte Huis Reince Priebus Reince Priebus
(1972)
Nationaal Veiligheidsadviseur Keith Kellogg Keith Kellogg
Counselor to the President Steve Bannon Steve Bannon
(1953)
Directeur van het Bureau
voor Management en Budget
Mick Mulvaney Mick Mulvaney
(1967)
Counselor to the President Kellyanne Conway Kellyanne Conway
(1967)
Voorzitter van de
Binnenlandbeleid Raad
Andrew Bremberg Andrew Bremberg
(1972)
Senior Advisor to the President Jared Kushner Jared Kushner
(1981)
Voorzitter van de
Economische Raad
Gary Cohn Gary Cohn
(1960)
Senior Advisor to the President Stephen Miller Stephen Miller
(1985)
Voorzitter van de
Milieu Raad
Vacant
Perschef van het Witte Huis /
Directeur van Communicatie
Sean Spicer Sean Spicer
(1971)
Handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer Robert Lighthizer
(1947)

Overige belangrijke ambtsbekleders die werken voor de Executive Office zijn de: Stafchef van de vicepresident, Stafchef van de First Lady, Advocaat van het Witte Huis, Directeur voor Militaire Zaken, de Secretaresse van de president en verschillende adviseurs.

Leden van het kabinet wordt soms wel en soms niet onder het Executive Office gerekend. Het belangrijkste verschil is, dat kabinetsleden door de Senaat moeten worden goedgekeurd en adviseurs kunnen doorgaans door de president zelf worden benoemd zonder goedkeuring van het Congres.