Extremisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Extremisme is een term die wordt gebruikt om ideeën of acties te beschrijven die volgens de critici ervan extreem zijn. Het woord extremisme wordt vaak gebruikt om een politieke ideologie te benoemen die ver van het politieke centrum of ver buiten het centrum van de maatschappij staat. Extremisme wordt wel omschreven als een systematische poging om een bepaalde ideologie tot in de uiterste consequenties, in alle delen van de samenleving door te voeren.[1] In tegenstelling tot activisme, worden er bij extremisme doelen of middelen nagestreefd en ingezet die buiten de wettelijke kaders vallen. Deze worden gekenmerkt door onder andere geweld en zijn vaak on- of zelfs anti-democratisch. Daarmee vormen ze een gevaar voor de democratische rechtsorde.[2]

Daarnaast wordt de term extremisme vaak gebruikt om de methodes aan te duiden zoals die hierboven werden beschreven, die worden gebruikt om een politieke of sociale verandering te veroorzaken. Wanneer grens- en wet-overschrijdende of anti-democratische doelen worden gepoogd te bereiken door angst aan te jagen door (grof) geweld, dan spreekt men van terrorisme. De term extremisme wordt vrijwel nooit gebruikt door groepen om zichzelf mee aan de duiden.

Sommigen menen dat er een filosofie bestaat die extremisme met zich meebrengt. Binnen de sociologie hebben verscheidene geleerden die extreemrechtse groepen bestuderen, bezwaar gemaakt tegen de term "extremist", die door centrumsociologen[bron?] in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werd gepopulariseerd.

Het benoemen van een persoon, een groep of een actie als "extreem" of "extremistisch" kan een tactiek zijn om een politiek doel na te streven, waarbij de status quo verdedigd moet worden. Iemand kan voor de één een extremistische terrorist zijn, maar voor de ander een vrijheidsstrijder.

Ideologieën die door de critici ervan als extremistisch worden aangeduid zijn:

Zie ook[bewerken]