Familiekunde Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Familiekunde Vlaanderen is de overkoepelende genealogische amateursvereniging in Vlaanderen met als doel het genealogisch onderzoek te bevorderen en het brede publiek te helpen met het opstellen van een familiegeschiedenis. De vereniging biedt leden hulp bij het zoeken naar voorouders, het ordenen en bewaren van onderzoeksgegevens en documenten en het samenstellen van genealogische publicaties.

Deze organisatie is een fusie van de vroegere Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF, gesticht in 1964) en het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek (VCGH, gesticht in 1978).[1]. Tot 2018 was het een door de Vlaamse overheid erkende cultureel-erfgoedorganisatie.

Familiekunde Vlaanderen geeft een tijdschrift uit: "Vlaamse Stam" dat aan zijn 51ste jaargang toe is.[2] Bekende actieve leden van de vereniging zijn genealoog Johan Roelstraete en genetisch genealoog Prof. dr. Maarten Larmuseau, die tevens beiden redactielid zijn van "Vlaamse Stam".

Ze werkt als partner samen met Ketnet voor het programma 'Ben ik familie van'[3], met Eclips TV voor het programma 'Het zit in de familie'[4], en met het Red Star Line Museum voor de genealogische databank van het museum.[5] Familiekunde Vlaanderen ondersteunt ook de populaire website om de distributie van de Belgische familienamen op te zoeken.[6]

Familiekunde Vlaanderen is de Vlaamse tegenhanger van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

In januari 2019 werd Familiekunde Vlaanderen samengevoegd tot de nieuwe erfgoedorganisatie Histories.[7]