Fasanenstraße

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fasanenstraße
Fasanenstraße (Berlijn)
Fasanenstraße
Geografische informatie
Locatie       Berlijn
Stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf
Coördinaten 52° 30′ NB, 13° 20′ OL
Begin Müller-Breslau-Straße
Eind Hohenzollernplatz
Lengte 1840 m
Algemene informatie
Genoemd naar fazanterie van Koning Frederik II
Naam sinds 1901
Opvallende gebouwen TU Berlijn, Universiteit voor de Kunsten Berlijn, Käthe-Kollwitz-Museum, Fasanenstrasse Synagoge
Openbaar vervoer
U-Bahn Uhlandstraße
Overig diverse buslijnen
Portaal  Portaalicoon   Berlijn

De Fasanenstraße is een straat in Berlijn, gelegen in het district Charlottenburg-Wilmersdorf. Het is een belangrijke zijstraat van de Kurfürstendamm. De straat geldt als een exclusieve winkelstraat in dit deel van Berlijn. Tevens zijn er verschillende horeca-gelegenheden te vinden.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De Fasanenstraße draagt de huidige naam sinds 1901 en herinnert aan een in 1755 door Koning Frederik II aangelegde fazanterie. De fazanterie moest in 1841 vanwege de aanleg van de Zoologischer Garten (nabij station Berlin Zoologischer Garten) wijken en verhuisde naar Potsdam. Vroegere namen van de Fasanenstraße waren Ringstraße II, Wolfenbütteler Straße en Gravelotter Straße.

Loop van de straat[bewerken | brontekst bewerken]

De Fasanenstraße voert in noord-zuid richting vanaf de Müller-Breslau-Straße bij de Charlottenburger Tor via de Straße des 17. Juni over de Hardenbergstraße, de Kantstraße, de Kurfürstendamm, de Lietzenburger Straße, de Fasanenplatz en de Pariser Straße tot aan de Hohenzollernplatz. In de loop van de twee kilometer lange eenrichtingsstraat verandert de straat enkele keren van karakter.

Gedeelte Müller-Breslau-Straße tot de Hardenbergstraße[bewerken | brontekst bewerken]

De Fasanenstraße komt in dit deel langs het zuidelijk deel van het terrein van Technischen Universität Berlin. Hier liggen tevens enkele gebouwen van de universiteit. In dit gedeelte is tevens in de 18e eeuw de hierboven beschreven Fazanterie aangelegd.

Verder zuidwaarts in dit gedeelte bevindt zich onder andere de Universität der Künste Berlin met bijbehorende concertzaal.

Gedeelte Hardenbergstraße tot Kantstraße[bewerken | brontekst bewerken]

Theater

Op de hoek van de Hardenbergstraße en de Fasanenstraße ligt het gebouw van de Industrie- und Handelskammer. Kort voor de kruising met de Kantstraße liggen het Savoy Hotel en het aan het Theater des Westens grenzende Delphi-Filmpalast. Vanuit de tuin van het Theater en de huidige Biergarten op de hoek van de Kantstraße en de Fasanenstraße is de oorspronkelijke hoofdingang van het Theater goed te zien. Deze hoofdingang bereikte men via de Kaisertreppe. Deze tuin, de Kaisertreppe en de historische façade van het Delphi werden in 1997/98 gereconstrueerd.

Onder het Delphi bevindt zich de Jazzkeller Quasimodo, een van de oudste jazzclubs van Berlijn.

Gedeelte Kantstraße tot Kurfürstendamm[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de Kantstraße en de Kurfürstendamm zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden:

Gedeelte Kurfürstendamm tot de Lietzenburger Straße (het centrale deel)[bewerken | brontekst bewerken]

Zuidelijk van de Kurfürstendamm staan verschillende oude[bron?] herenhuizen die 's nachts verlicht worden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Winkels[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw zijn hier diverse winkels van internationale topmerken gevestigd. Voorbeelden hiervan zijn Chanel, Cartier, Bulgari en Louis Vuitton, die de Fasanenstraße tevens de naam van een luxe winkelstraat brachten. De laatste jaren[(sinds) wanneer?] is de Fasanenstraße weer veranderd en voeren nu kunsthandelaars en galerieën de boventoon.

Prominente bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Fasanenstraße 69 woonde van 1931 tot 1937 de Deense stomme filmactrice en toneelspeelster Asta Nielsen. In deze woning bevindt zich heden ten dage onder andere een pension. In dit gedeelte van de straat leefde ook de latere paus Pius XII in de periode 1920-1929. Ook heden ten dage wonen er nog prominente inwoners van Berlijn.

Gedeelte Lietzenburger Straße tot de Hohenzollerndamm[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de drukke Lietzenburger Straße in zuidelijke richting herbergt de Fasanenstraße wederom herenhuizen, relatief veel groen, restaurants en galerieën. In het zuidelijkste deel van de straat, tussen de Fasanenplatz en Hohenzollerndamm, wordt de Fasanenstraße een "normale" woonstraat zoals typisch voor het stadsdeel Wilmersdorf.

Bezienswaardig aan het einde van de straat is nog de uit donkerrode stenen gebouwde Evangelische Kirche aan de Hohenzollernplatz, een voorbeeld van het Duitse expressionisme.