Eikenpage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Favonius quercus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Eikenpage
Neozephyrus quercus-03 (xndr).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Lycaenidae (Keine pages, vuurvlinders en
blauwtjes)
Geslacht: Favonius
Soort
Favonius quercus
(Linnaeus, 1758)
Mannetje
Mannetje
Thécla du chêne - Femelle - dos - MNHT.jpg
Afbeeldingen Eikenpage op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De eikenpage (Favonius quercus of Quercusia quercus, voorheen Neozephyrus quercus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

Kenmerken[bewerken]

De spanwijdte varieert tussen de 28 en 34 millimeter. De bovenkant van de vleugels van de mannetjes is iriserend blauw op een bruine basiskleur, bij de vrouwtjes ontbreekt de irisatie grotendeels, slechts een kleine vlek op de voorvleugels is iriserend blauw.

Leefwijze[bewerken]

De waardplant van de vlinder is zoals de naam al doet vermoeden de eik. De vliegtijd is van juni tot en met augustus. De vlinder is vaak lastig waar te nemen omdat een groot deel van de tijd hoog in de toppen van eiken wordt doorgebracht. Ook vliegen ze vaak later in de middag tot ver in de avond. Af en toe dalen de vlinders tot lagere takken of zelfs naar bloeiende planten zoals wilde liguster om nectar te drinken. In de toppen van de eiken voeden de vlinders zich met honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die wordt uitgescheiden door veel soorten blad- en schildluizen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het verspreidingsgebied beslaat Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië en de Kaukasus. In Nederland is het een vrij schaarse standvlinder die op zandgrond in het duingebied en in het binnenland vrij algemeen kan voorkomen, in België is de soort vrij algemeen, met uitzondering van de kust.

Voortplanting[bewerken]

De eitjes overwinteren, waarna in het voorjaar de rupsen zich met de bloesem van de eik voeden. Het verpoppen vindt plaats in een los spinsel tussen mos of bladresten op de grond.

Foto's[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Bos, F. et al. (2006) De Dagvlinders van Nederland (Nederlandse Fauna, deel 7), Utrecht en Leiden, pp. 152-154.
  • Maes, D. en H. van Dijck (1999) Dagvlinders in Vlaanderen, Antwerpen, pp. 219-221.