Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (Frans: Société Fédérale de Participations), afgekort FPIM (Frans: SFPI), is een naamloze vennootschap van openbaar nut waarvan het kapitaal volledig in handen is van de Belgische Staat.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij ontstond in 2006 na de fusie van de Federale Investeringsmaatschappij en de Federale Participatiemaatschappij, beide opvolgers van de in 1994 geprivatiseerde Nationale Investeringsmaatschappij. Het belangrijkste doel is de coördinatie van de investeringspolitiek van de Belgische Staat en de versterking ervan door een proactief beleid.

De FPIM treedt op als een investeringsmaatschappij en treedt ook op als holding van de overheid. De investeringen als openbare holding werden ofwel genomen in overleg met de overheid ofwel hield de overheid zelf de betrokken participatie aan en bracht ze die nadien in bij de FPIM. Daarnaast kan de FPIM participaties nemen in bedrijven op uitdrukkelijke aanvraag en mits financiering vanwege de federale overheid. Het gaat hier om gedelegeerde opdrachten waarbij de financiering van deze investeringen, de eraan verbonden risico’s en opbrengsten voor rekening van de overheid zijn.

Per jaareinde 2013 bedroeg de totale portefeuille van de FPIM met eigen fondsen 1,25 miljard euro en haar balanstotaal was 1,96 miljard euro. Daarnaast oefent FPIM nog opdrachten uit voor rekening van de Belgische Staat met een totale waarde van 15,79 miljard euro.[1]

Participaties[bewerken | brontekst bewerken]

De particpaties van de FPMI kunnen in drie groepen opgedeeld worden.[2]

FPIM als Investeringsmaatschappij[bewerken | brontekst bewerken]

De FPIM is de investeringsmaatschappij die een groot belang hecht aan maatschappelijk verantwoorde projecten, waar een optimale combinatie tussen rendabiliteit en maatschappelijke relevantie gezocht wordt.

FPIM als holdingmaatschappij[bewerken | brontekst bewerken]

De FPIM participeert in bedrijven waarmee de Belgische Staat een bijzondere band heeft of die van strategisch belang zijn of die betrekking hebben op geprivatiseerde overheidsbedrijven.

FPIM als mandataris van de overheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische overheid draagt aan de FPIM op om de investering te verwezenlijken en draagt de overheid de eraan verbonden lasten. De FPIM voert het beleid in deze vennootschappen uit op uitdrukkelijk initiatief van de overheid.

Enkele voormalige participaties[bewerken | brontekst bewerken]

Fortis Bank[bewerken | brontekst bewerken]

Deze anders - bij het brede publiek - minder bekende maatschappij kwam eind 2008 veelvuldig in het nieuws, naar aanleiding van de bankencrisis. Onderwerp was de strijd rond de verkoop van de Fortis Bank. Uiteindelijk werd in 2009 BNP Paribas voor 74,93% eigenaar, FPIM behield 25%. De resterende 0,07% zijn in handen van particuliere beleggers. Het belang in Fortis betrof een gedelegeerde opdracht. FPIM verkocht op 13 november 2013 haar belang aan de Franse bankgroep BNP Paribas voor 3,25 miljard euro.[3]

Belfius[bewerken | brontekst bewerken]

In de nasleep van de financiële crisis, komt Dexia in 2011 in de problemen. Dexia Bank België wordt overgenomen door de Belgische overheid (via de FPIM) voor 4 miljard euro.[4][5][6]

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Voorzitter
2006 - 2013 Robert Tollet
2013 - 2016 Laurence Bovy
2016 - 2018 Laurence Glautier
2018 - 2022 Pascal Lizin
2022 - heden Laurence Bovy
Periode CEO
2006 - heden Koen Van Loo

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]