Felix Eugen Fritsch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Felix Eugen Fritsch (Hampstead, Engeland, 26 april 1879 - 21 mei 1954) was een Britse fycoloog. In 1950 kreeg hij de Darwin Medal van de Royal Society of London, waar hij lid van was als Fellow of the Royal Society (FRS).

Fritsch dankt internationale erkenning aan zijn twee volumes tellende boekwerk getiteld The Structure and Reproduction of the Algae. Deze verschenen in 1935 en 1937. Verder werkte hij mee aan de herziene versie van A Treatise of the British Freshwater Algae. Dat verscheen eerder in 1927. Verder schreef Fritsch veel recensies van ecologische, taxonomische, classificerende, morfologische, op evolutie gerichte en fycologische publicaties.

Academisch leven[bewerken]

Fritsch' academische loopbaan begon op de Universiteit van München. Daar haalde hij in 1899 zijn PhD. Later stapte hij over naar de University College London om daar onderzoek te doen. Ook was hij werkzaam in de Kew Gardens, een botanische tuin. Van 1902 tot en met 1911 gaf hij daar les. Vervolgens transfereerde hij naar wat tegenwoordig het 'Queen Mary College' van de University of London is. Hij begon daar een nieuwe botanie-afdeling en was er hoogleraar van 1924 tot en met 1948, toen hij met pensioen ging.

De reden dat Fritsch oorspronkelijk in de botanie terechtkwam, was een keuze van zijn vader. Die dacht dat het buitenleven zijn zoon goed zou doen, toen die al jong astma bleek te hebben.

Fritsch was een groot liefhebber van muziek. Zelf speelde hij viool. Samen met zijn vrouw organiseerde hij muziekweekendjes, waarop onder meer de astronoom Gustav Holtz soms verscheen.

In 1954 werd Fritsch door de Linnean Society of London onderscheiden met de Linnean Medal.