Femmetje de Wind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Femmetje de Wind
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren 29 november 1973
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Media

Femmetje de Wind (Amsterdam, 29 november 1973) is een Nederlandse schrijver, columnist, (hoofd)redacteur en uitgever.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Wind ging naar het Vossius Gymnasium maar verruilde het gymnasium na enkele jaren voor het atheneum met Latijn. Zij haalde haar gymnasium eindexamen op het Hervormd Lyceum Zuid. Ze ging Rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar propedeuse startte ze een tweede studie aan de VU: Vergelijkende Kunstwetenschap: woord en beeld. Een opleiding binnen de Letteren faculteit waar woord-beeldrelaties werden onderzocht. Ze behaalde haar master degree in Nederlands Recht en een Bachelor degree aan de Letteren Faculteit. Tijdens haar studie was ze redacteur voor De gids voor de rechtenstudie en de juridische beroepen. Ook maakte zij tijdens haar studie interviews met prominente Nederlanders voor Het joods Journaal. Ze studeerde ook twee jaar in Israel, waarvan een jaar aan de Universiteit van Tel Aviv.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdschriften[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar studie werd ze adjunct-hoofdredacteur van een nieuw op te richten tijdschrift: Miljonair. Na enkele jaren bedacht en ontwikkelde ze het tijdschrift Jackie, een vrouwentijdschrift dat zich richtte op ambitieuze vrouwen tussen de 18 en 35. Ze bleef zes jaar lang hoofdredacteur. In die tijd hielp ze ook met het opzetten van de mannelijke tegenhanger van Jackie, JFK. Tijdens deze periode schreef ze ook columns voor andere media. Ze had een column "De Fjes" met haar zus Floortje de Wind in tijdschrift Quote, die later werd voortgezet in de Esquire. Voor het dagblad De Pers schreef ze enkele jaren wekelijks een column die meer over haar persoonlijk leven handelde. In die tijd had zij ook zitting in het journalistenpanel van BNR Nieuwsradio.

Schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 verscheen het boek Wat wil de man? bij uitgeverij Prometheus. Dit boek schreef zij samen met journaliste Mirjam van den Broeke. Het boek, een dating en relatie-handboek werd voorzien van een voorwoord door Jort Kelder De opdracht voor in het boek was niet minder opzienbarend; het boek werd opgedragen aan Bram Moszkowicz. Immers het boek zou zonder zijn verschijning waarschijnlijk nooit geschreven zijn. Zowel Femmetje de Wind als Mirjam van den Broeke hadden een korte affaire met de strafpleiter door wie zij zich beiden onheus bejegend voelden. Dat schiep een band, en een boek. Wat wil de man? werd een bestseller. Er volgde daarom nog een boek, dit keer speciaal geschreven voor mannen: Wat wil de vrouw? In 2012 verscheen bij Prometheus de verzamelbundel Wat wil de M/V. Daarmee kwam de reeks tot een eind.

In 2015 verscheen haar eigen debuutroman, Rivka. Het boek handelt deels over het oorlogsverleden van haar vader.[1]

Rivka Cohen groeit op met een vader die een zwaar oorlogstrauma meetorst. Ze probeert te ontsnappen aan zijn emotionele claim en loopt regelrecht in de armen van de veel oudere, getrouwde en zeer succesvolle Amsterdamse strafpleiter Daniel Rubinstein. Hij lijkt in alles het tegenbeeld van haar vader. De relatie begint veelbelovend, maar eindigt in mineur: Rubinstein is net als Rivka's vader een getraumatiseerd man. Tien jaar later is Rivka gesetteld, ze heeft een man en een dochtertje. Toch blijft ze onrustig en twijfelt ze voortdurend over haar keuzes. Als Daniel dan onverwachts weer opduikt, brengt hij behalve intense gevoelens ook vragen mee over haar verleden. De ontmoeting dwingt Rivka haar twijfels te toetsen en op zoek te gaan naar de wortels van haar familietrauma. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe verder weg ze raakt van haar zekerheden tot ze alles dreigt te verliezen. Hoe ver zal Rivka gaan in haar poging het verleden te herstellen. https://www.athenaeum.nl/leesfragmenten/archief/2015/rivka/

Uitgeverij WindPublishing[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2012 startte De Wind een eigen uitgeverij, WindPublishing, waar zij zich tot doel stelde om middels ludieke marketing-acties, boeken en schrijvers voor een breed publiek toegankelijk te maken. De eerste actie zette meteen de toon; Heleen van Royen schreef de novelle Verboden Vruchten.[2] Er werden ruim 250.000 boeken weggezet in tien dagen tijd. Later volgden er nog vele bekende namen en acties, waaronder een vedettestripboek over Johan Cruijff[3], een novelle door Peter R. de Vries over zijn jeugdjaren[4] en een kinderboek met Angela Groothuizen. In 2015 lanceerde WindPublishing het publiekstijdschrift Wendy.[5] Het tijdschrift werd gehost door tv-presentatrice Wendy van Dijk. De Wind was naast uitgever ook een tijd hoofdredacteur van het magazine. Eind 2016 verkocht Wind haar aandelen aan Wendy van Dijk. De Wind heeft zich gespecialiseerd met haar bedrijf in content marketing, projecten met Bekende Nederlanders die ingezet werden voor sales activatie op de winkelvloer zijn talrijk. Zo gaf zij met een aantal beauty bloggers en vloggers -waaronder Xelly Cabau van Kasbergen en Cynthia Schultz- een beauty boek uit voor ETOS. En ze bemiddelde bij de totstandkoming van een samenwerking tussen Biohorma en Wilfred en Lili Genee rondom hun boek Vullen of Voeden? Het boek werd gratis verspreid bij aankoop van producten van A. Vogel bij Kruidvat.

Media Consultant[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2017 trad De Wind aan bij Wayne Parker Kent in de functie; Head of Publishing. Zij werd uitgever van online magazines als NSMBL, Culy, Famme, Beautify, Want, Manners en Froot. In die hoedanigheid is ze eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle titels, het verder stroomlijnen van redactionele processen in combinatie met digitale productoptimalisatie. De Wind neemt tevens plaats in het managementteam van Wayne Parker Kent[6]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]