Ferenc Fricsay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferenc Fricsay
Ferenc Fricsay
Ferenc Fricsay
Algemene informatie
Volledige naam Ferenc Karl Fricsay
Geboren 9 augustus 1914
Overleden 20 februari 1963
Land Vlag van Hongarije HUN
Werk
Genre(s) Klassiek
Beroep Dirigent
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ferenc Karl Fricsay (Boedapest, 9 augustus 1914Bazel, 20 februari 1963) was een Oostenrijks dirigent van Hongaarse afkomst, die vooral in Hongarije, Oostenrijk en Duitsland heeft gewerkt.

In Boedapest studeerde Fricsay onder meer bij Béla Bartók en Zoltán Kodály. Na de Tweede Wereldoorlog was hij vooral betrokken bij het RIAS-orkest. Met dit orkest maakte Fricsay vele opnamen en werd hij een van de belangrijkste kunstenaars bij Deutsche Grammophon. Zijn stijl was nuchter, energiek, gedetailleerd en met nadruk op het ritmische; zijn voorbeeld hierin was Arturo Toscanini. Fricsay, die ook veel operas dirigeerde, werkte graag met een vertrouwd team van solisten, onder wie Maria Stader, Rita Streich, Dietrich Fischer-Dieskau, Ernst Haefliger, Yehudi Menuhin, Clara Haskil en Géza Anda.

Bekende opnames van zijn werk zijn onder andere die van Don Giovanni, Die Zauberflöte, Carmen, Der fliegende Holländer, Fidelio, Mozart- en Haydnsymfonieën, Haydns Die Jahreszeiten, Mozarts Requiem, Beethovens Vioolconcert, Schumanns Frühlingssinfonie, Verdi's Messa da Requiem, Dvořáks Symfonie nr. 9, Mahlers Rückert-Lieder, Stravinskys Le Sacre du printemps en de Psalmensymfonie, Orffs Antigonae, de Petite Symphonie Concertante van Frank Martin, Zoltán Kodálys Psalmus Hungaricus, de meeste werken van Bartók, waaronder zijn Vioolconcert nr. 2, de drie pianoconcerten, Cantata Profana en Hertog Blauwbaards burcht.

Trivia[bewerken]