Filter (wiskunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het wiskundige begrip filter wordt in de topologie gebruikt om de convergentie van rijen te veralgemenen. In metrische ruimten wordt de topologische structuur volledig vastgelegd door de convergente rijen (een verzameling is gesloten als en slechts als ze alle limieten van haar eigen rijen bevat), maar in algemenere topologische ruimten is dit niet meer waar.

Definitie[bewerken]

Zij een verzameling. Een filter op is een familie van deelverzamelingen van die aan de volgende vier voorwaarden voldoet:

  1. (niet leeg)
  2. (echt, dat wil zeggen niet alle deelverzamelingen)
  3. (gesloten onder eindige doorsnede)

Voorbeelden[bewerken]

Zij een niet-lege deelverzameling van . De familie is een filter op .

Zij een topologische ruimte, en . De omgevingenfilter van is de collectie van alle omgevingen van :

Verwante definities[bewerken]

Zijn een verzameling. Een filterbasis op is een familie die aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

Het woord 'basis' vindt zijn verantwoording in het feit dat een filterbasis op unieke wijze kan worden uitgebreid tot een filter. Daartoe wordt aangevuld met alle deelverzamelingen die een element uit omvatten.

.

Men noemt dit het filter voortgebracht door .

Een ultrafilter is een maximaal filter, dat wil zeggen een filter dat niet bevat is in een groter filter op .

Zij een topologische ruimte. Een filter op convergeert naar als hij het omgevingenfilter van omvat. De "limiet" hoeft niet uniek te zijn: de uniciteit van filterlimieten is gelijkwaardig met het scheidingsaxioma van Hausdorff.

Verband met de topologische structuur[bewerken]

De omgevingenfilter van een element ligt ondubbelzinnig vast als de doorsnede van alle filters die naar convergeren. Het begrip "convergente filter" bepaalt dus volledig de topologische structuur van .

Een afbeelding tussen twee verzamelingen beeldt elk filter van af op een filterbasis van . De hierdoor voortgebrachte filter van noteren we .

Een afbeelding tussen twee topologische ruimten is continu in als en slechts als ze elke filter die naar convergeert, afbeeldt op een filter die naar convergeert.

Een topologische ruimte is compact als en slechts als elke ultrafilter convergeert. Dit komt op hetzelfde neer als eisen dat elke filter kan uitgebreid worden tot een convergente filter.

Verband met convergente rijen[bewerken]

Met iedere rij in een topologische ruimte associëren we de filterbasis die bestaat uit de staarten van de rij:

Dan convergeert de rij naar een punt als en slechts als de filter voortgebracht door de omgevingen van bevat. Dit verantwoordt de definitie van het begrip "convergente filter".