Omgeving (wiskunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een verzameling in het vlak is een omgeving van een punt , wanneer een infinitesimaal kleine schijf rondom deel uitmaakt van

In de topologie en aanverwante deelgebieden van de wiskunde is een omgeving een van de basisconcepten voor een topologische ruimte. Het geeft een abstracte en precieze betekenis aan het begrip "dichtbij". Intuïtief gesproken is een omgeving van een punt een verzameling die dit punt omvat, en waarbij men vanuit dit punt infinitesimaal kleine verplaatsingen kan doen zonder deze verzameling te verlaten. Het punt ligt niet op de rand van de verzameling.

Het begrip omgeving is nauw gerelateerd aan de begrippen:

Een verzameling is open als en slechts als ze een omgeving is van elk van haar punten.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Als een topologische ruimte en een punt in is, dan is een omgeving van een verzameling , die een open verzameling bevat, die op zijn beurt punt bevat,

Dit is ook equivalent aan dat een inwendig punt voor is.

Merk op dat de omgeving niet zelf een open omgeving hoeft te zijn. Als open is dan wordt een open omgeving genoemd. Sommige auteurs vereisen dat omgevingen open dienen te zijn, vandaar dat het belangrijk is om de conventies op te merken.

Een verzameling die een omgeving is van elk van haar punten is open, aangezien deze verzameling kan worden uitgedrukt als een vereniging van open verzamelingen die elk van punten in de verzameling bevatten.

De collectie van alle omgevingen van een punt noemt men het omgevingssysteem van dat punt.

Als een deelverzameling van is, dan is een omgeving van een verzameling die een open verzameling bevat die op zijn beurt weer bevat. Hieruit volgt dat een verzameling een omgeving van is dan en slechts dan als het een omgeving is van alle punten in . Verder volgt hieruit dat een omgeving is van dan en slechts dan als een deelverzameling van het inwendige van is.

In een metrische ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Een verzameling in het vlak en een uniforme omgeving van .

In een metrische ruimte is een verzameling een omgeving van een punt als er een open bal met centrum en straal bestaat, zodanig dat

is vervat in

V wordt wel een uniforme omgeving van een verzameling genoemd, indien er een positief getal bestaat, zodanig dat voor alle elementen van geldt dat,

is vervat in

Voor is de -omgeving van een verzameling de verzameling van alle punten in die op een afstand minder dan van (of equivalent, is de vereniging van alle open ballen van straal die zijn gecentreerd op een punt in ).

Hieruit volgt rechtstreeks dat een -omgeving een uniforme omgeving is, en dat een verzameling een uniforme omgeving is dan en slechts dan als de verzameling een -omgeving bevat voor enige waarde van

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Gegeven de verzameling van de reële getallen met de gebruikelijke Euclidische metriek en een deelverzameling gedefinieerd als

dan is een omgeving voor de verzameling van de natuurlijke getallen, maar is geen uniforme omgeving van deze verzameling.

De topologie van omgevingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bovenstaande definitie komt van pas als de notie van een open verzameling al is gedefinieerd. Er is echter een alternatieve manier om een topologie te definiëren, namelijk door eerst het omgevingssysteem te definiëren, en vervolgens open verzamelingen te definiëren als die verzamelingen die een omgeving van elk van hun punten bevatten.

Een omgevingssysteem op de toekenning is van een filter (op de verzameling ) aan elke in zodanig dat

  1. het punt een element is van elke in
  2. elke in enige in bevat, zodanig dat voor elke , deel uitmaakt van

Men kan laten zien dat beide definities compatibel zijn, dat wil zeggen dat de topologie die wordt verkregen uit het omgevingssysteem dat is gedefinieerd door gebruik te maken van open verzamelingen de oorspronkelijk is en vice versa wanneer men start vanuit het omgevingssysteem.

Uniforme omgevingen[bewerken | brontekst bewerken]

In een uniforme ruimte wordt een uniforme omgeving van genoemd, als niet dichtbij ligt, dat wil zeggen dat er geen entourage bestaat die en bevat.

Geperforeerde omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Een geperforeerde omgeving van een punt (soms ook een verwijderde omgeving genoemd) is een omgeving van , zonder Het interval is bijvoorbeeld een omgeving van 0 op de reële lijn, zodanig dat de verzameling een geperforeerde omgeving van 0 is. Merk op dat een geperforeerde omgeving van een gegeven punt in feite geen omgeving van dat punt is.

Overige eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

In de gewone topologie op de reële getallen is een verzameling, een omgeving van een getal dan en slechts dan als de afstand van dat getal tot het complement van strikt positief is. Deze eigenschap geldt in willekeurige metrische ruimten.

In een -ruimte (zie scheidingsaxioma) is het enige punt dat tot alle omgevingen van behoort. Deze eigenschap is kenmerkend voor -ruimten.

Een punt behoort tot de topologische sluiting van een verzameling als en slechts als alle omgevingen van snijdt.

Omgevingenfilter[bewerken | brontekst bewerken]

De verzameling van alle omgevingen van een gegeven punt vormt een filter:

  1. Ze is niet leeg, want de ruimte behoort ertoe;
  2. ze bevat niet alle deelverzamelingen van , want omgevingen van moeten minstens zelf bevatten;
  3. de doorsnede van twee omgevingen van is een omgeving van ;
  4. een uitbreiding van een omgeving van is een omgeving van .

Men noemt het omgevingenfilter van