FirstGroup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
First-dubbeldekkers in Bristol

FirstGroup PLC is een Brits openbaarvervoerbedrijf, gevestigd in het Schotse Aberdeen.

Het bedrijf is in juni 1995 ontstaan als FirstBus, nadat de busmaatschappijen BadgerLine en GRT BUS fuseerden. In 1998, toen het ook actief werd als spoorwegonderneming, werd FirstBus omgedoopt in FirstGroup. Het heeft 62.000 mensen in dienst en boekte in 2003 een jaaromzet van £ 2,29 miljard.

Bus en tram[bewerken | brontekst bewerken]

First vervoert in het Verenigd Koninkrijk 2,8 miljoen mensen per dag met ongeveer 9300 bussen. In het zuiden van Londen is First de exploitant van de Tramlink (voorheen Croydon Tramlink) en in de Verenigde Staten is het bedrijf vooral actief in het scholierenvervoer ('First Student').

Spoorwegonderneming[bewerken | brontekst bewerken]

Class 180-treinstel van First Great Western

FirstGroup is houder van een aantal Britse spoorconcessies:

Concessies die FirstGroup verloren heeft, zijn First Great Eastern (op 1 april 2004 verloren aan One Railway, hernoemd tot National Express East Anglia), First North Western (op 12 december 2004 verloren aan Northern Rail) en First ScotRail - treindiensten in Schotland (in 2015 verloren aan Abellio).

Daarnaast bezit FirstGroup Hull Trains en GB Railfreight, zogenaamde 'open-access'-spoorwegondernemingen die niet in opdracht van en/of met subsidie van de overheid treindiensten uitvoeren. Hull Trains exploiteert een personentreindienst Londen - Hull en GB Rail Freight is een goederenvervoerder.

  • DSBFirst is opgericht voor spoorwegconcessies in Denemarken en Zweden. Hiervoor is FirstGroup een partnerschap aangegaan met Danske Statsbaner (DSB). Deze onderneming is gevestigd te Malmö en is voor 70% eigendom van DSB en voor 30% van FirstGroup. Sinds 2009 rijdt DSBFirst met ongeveer 800 personeelsleden treindiensten op onder meer het traject Kopenhagen - Malmö via de Sontbrug en -tunnel, in de provincie Skåne län en - onder de naam DSBFirst Väst - in de provincie Västra Götalands län rond Göteborg. Op 22 april 2011 werd bekend dat FirstGroup zich terugtrekt uit DSBFirst en de aandelen teruggeeft.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie FirstGroup van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.