Florian Lipowitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Florian Lipowitz
Lipowitz bij de Ronde van Keulen, 2023
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 21 september 2002
Geboorteplaats Duitsland
Lengte 181 cm
Sportieve informatie
Huidige ploeg BORA-hansgrohe
Discipline(s) Weg
Ploegen
2020–2022
2022
2023–
Tirol KTM Cycling Team
BORA-hansgrohe (stagiair)
BORA-hansgrohe
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Florian Lipowitz (21 september 2002) is een Duits wielrenner die in 2023 prof werd bij BORA-hansgrohe.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als kind begon Lipowitz met het beoefenen van biathlon. Zijn broer, Philipp, beoefent deze sport als professional. In 2019 nam Lipowitz voor het eerst deel aan wielerwedstrijden. In 2020 kreeg hij zijn eerste contract aangeboden, bij de continentale ploeg Tirol KTM Cycling Team. In de drie seizoenen die hij voor deze ploeg reed werd hij onder meer achttiende in het eindklassement van de Ronde van de Alpen en negentiende in dat van de Ronde van de Aostavallei. Vanaf augustus 2022 mocht hij stage lopen bij BORA-hansgrohe. Namens die ploeg nam hij deel aan de Sazka Tour en de Coppa Sabatini.

In 2023 werd Lipowitz prof bij de ploeg waar hij al stage liep. In juli van dat jaar behaalde hij in de tweede etappe van de Ronde van Tsjechië zijn eerste profoverwinning. Door die overwinning nam hij de leiderstrui over van Itamar Einhorn. Die leiderstrui verdedigde hij in de laatste twee etappes met succes, waardoor hij ook het eindklassement op zijn naam schreef.

In maart 2024 werd Lipowitz veertiende in Milaan-Turijm. Ruim een maand later stond hij aan de start van de Ronde van Romandië. Daags na de bekendmaking van zijn contractverlening[1] werd hij vierde in de bergetappe naar Les Marécottes. Twee dagen later werd hij tweede in de bergrit naar Leysin. In laatste paar hectometers sprong hij weg bij Carlos Rodríguez, maar hij kwam nipt tekort om Richard Carapaz nog van de zege te houden.[2][3]

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2023
2e etappe Ronde van Tsjechië
Eind- en puntenklassement Ronde van Tsjechië

Resultaten in kleinere rondes[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van Catalonië Ronde van het Baskenland Ronde van Romandië
2023 75e
2024 45e

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]