Floris Kaayk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Floris Kaayk
Floris Kaayk.JPG
Persoonsgegevens
Geboren 1982
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Animator en filmregisseur
Oriënterende gegevens
Bekende werken The Origin of Creatures, Human Birdwings, Witch Doctor
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Floris Kaayk (Tiel, 1982) is een Nederlandse filmmaker, ontwerper en digital story teller.

Leven en werk[bewerken]

Kaayk groeide op in Tiel als zoon van het kunstenaarsechtpaar Coen en Guusje Kaayk. Hij studeerde cum laude af aan de afdeling animatie van de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en haalde een Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij is bekend geworden met zijn fictieve documentaires The Order Electrus en Metalosis Maligna. The Origin of Creatures werd gekozen als de Nederlandse inzending voor de Oscaruitreiking in de categorie beste korte animatiefilm van 2011.

In 2011 kwam Kaayk in het nieuws met de filmpjes in de sociale media en op het weblog van zijn alter ego Jarno Smeets. Deze zou de eerste mens zijn die kon vliegen als een vogel. Internationale tv-zenders gebruikten het beeldmateriaal in hun nieuwsuitzendingen. De onthulling kwam op 23 maart 2012 in het tv-programma De Wereld Draait Door: zijn verhaal bleek een kunstproject in samenwerking met productiebedrijf Revolver Media en televisieomroep NTR.[1]

Human Birdwings werd in 2012 genomineerd voor de Online Competitie UPC innovatieprijs van het Nederlands Filmfestival.[2] In 2012 werd het project uit 3503 inzendingen gekozen als de juryselectie op het zestiende Japan Media Arts Festival in Tokio. In 2014 won Kaayk met zijn animaties en semidocumentaires de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.[3][4] In 2015 won Witch Doctor de eerste prijs voor de beste film op het Playgrounds Festival. Met The Modular Body won hij in 2016 een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive.

Kaayk woont in Den Haag. Deze stad benoemde hem in 2012 tot ambassadeur van de Creatieve Stad. Hij was jurylid voor de NTR mediaprijs 2012 en van de Gouden Kalf competitie 2014.

Citaat[bewerken]

"In die verhalen geef ik mijn fantasie op de toekomst en waar alle technologische ontwikkelingen misschien ooit toe gaan leiden, en ik probeer dat op een hele fantasierijke, vaak absurde manier te doen.[5]"

Onderscheidingen[bewerken]

 • In 2014 won Kaayk de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor zijn animatiefilms.
 • In 2015 won Witch Doctor, de videoclip die hij maakte voor De Staat, onder andere een UK Music Video Award, een Edison Pop prijs en een European Music Video Award.
 • Met The Modular Body won hij in 2016 een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive.
 • In 2017 won hij de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek voor zijn gehele oeuvre. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van vijftienduizend euro, een boek over de kunstenaar en zijn werk en een tentoonstelling van een maand in de Bergkerk in Deventer.[5]

Filmografie (animaties)[bewerken]

De Human Birdwings
The Modular Body
 • The Order Electrus (2005)
 • Metalosis Maligna (2006)
 • The Origin of Creatures (2010)
 • Juxtaposis (2011), samen met de formatie Machinefabriek, opgenomen in Showtime Networks’ Short Stories
 • Human Birdwings (2012), samen met Revolver Media Productions
 • The Rise and Fall of Rayfish Footwear (2012), samen met Next Nature, Koert van Mensvoort en Ton Meijdam
 • De Bouwplaats (2014), samen met Coen Kaayk
 • Witch doctor (2015), samen met De Staat (Torre Florim) en Studio Smack
 • Hell.exe (2016), als onderdeel van de expositie Nieuwe Lusten in het MOTI te Breda
 • The Modular Body (2016), geproduceerd door seriousFilm in coproductie met de VPRO

Externe links[bewerken]