Naar inhoud springen

Flurazepam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Flurazepam
Chemische structuur
Flurazepam
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) 83%
Metabolisatie Hepatisch
Halveringstijd (t1/2) 40-250 uur
Uitscheiding Renaal
Gebruik
Toediening Oraal
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. X
Databanken
CAS-nummer 17617-23-1
ATC-code N05CD01
PubChem 3393
DrugBank APRD00983
Chemische gegevens
Molecuulformule C21H23Cl1F1N3O1
IUPAC-naam 9-chloro-2-(2-diethylaminoethyl)-
6-(2-fluorophenyl)-2,5-diazabicyclo[5.4.0]undeca-
5,8,10,12-tetraen-3-one
Molmassa 387,88 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Flurazepam (merknaam Dalmadorm) is een geneesmiddel dat wordt verkocht als slaapmiddel. Het behoort tot de klasse van benzodiazepines.

Na opname in de darm wordt flurazepam door de lever omgezet in de werkzame metabolieten, waarvan desalkylflurazepam en hydroxyethylflurazepam de belangrijkste zijn. Met name desalkylflurazepam heeft een lange halveringstijd van ongeveer 50 tot 100 uur. De metabolieten worden met de urine uitgescheiden.

Flurazepam heeft een zeer lange werkingsduur en is daarom in het geheel niet bruikbaar als slaapmiddel; reden waarom het rood staat in het Farmacotherapeutisch Kompas. Het wordt echter nog wel gebruikt door mensen die er niet meer mee kunnen en/of willen stoppen, omdat bij het stoppen ontwenningsverschijnselen kunnen optreden. Het middel dient zeer langzaam afgebouwd te worden.[1] Met name bij ouderen zal het middel zich gaan ophopen in het lichaam. Dit kan leiden tot vallen, wat bij ouderen extra riskant is.

Bij slaapproblemen zijn andere maatregelen nodig.[2] Ontwennen van langdurig slaapmiddelengebruik kan daar een van zijn. Als tijdelijk (dagen tot weken) een slaapmiddel nodig is, verdienen middelen met een korte werking de voorkeur.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]