Naar inhoud springen

Formule 4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Takk (overleg | bijdragen) op 28 feb 2020 om 11:13.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dome F110 uit de Japanse Formule 4 in 2014.

De Formule 4 is een raceklasse in het formuleracing. Het heeft geen wereldwijd kampioenschap, maar er worden verschillende nationale en regionale kampioenschappen gehouden.

De categorie werd in het leven geroepen door de FIA voor coureurs die vanuit het karting willen overstappen naar formulewagens. Het is onderdeel van de zogeheten "FIA Global Pathway", dat naast de Formule 4 de Formule 3 en de Formule 2 omvangt en eindigt bij de Formule 1. De klasse werd opgericht om het verlies van enkele nationale Formule 3-kampioenschappen te compenseren en om de kosten te verlagen, die door de populariteit van kampioenschappen als de Formule Renault 2.0, de GP2 Series en de GP3 Series waren gestegen. Voordat de FIA officieel de Formule 4 voorstelde in maart 2013, waren er al enkele andere nationale Formule 4-kampioenschappen opgericht, die niet werden ondersteund door de FIA.

Er zijn vier chassisfabrikanten beschikbaar om de auto's te leveren voor de verschillende kampioenschappen, namelijk Tatuus, Mygale, Dome en Crawford. Er zijn zes motorenbouwers: Abarth, Ford, Geely, Honda, Renault en TOM'S-Toyota.

Kampioenschappen

Eerste jaar Naam Land/regio Chassis Motor Overig
2014 Italiaans Formule 4-kampioenschap Italië Tatuus F4-T014 Abarth 1.4L Vervangt de Formule Abarth.
2015 Japans Formule 4-kampioenschap Japan Dome F110 TOM'S-Toyota 2.0L Georganiseerd door de GT Association, die ook de Super GT organiseert. Het Formule 4-kampioenschap van de JAF wordt georganiseerd door de Japanse autosportbond.
Brits Formule 4-kampioenschap Verenigd Koninkrijk Mygale M14-F4 Ford 1.6L EcoBoost Vervangt de Britse Formule Ford.
Formule 4-kampioenschap van de ADAC Duitsland, Oostenrijk en Nederland Tatuus F4-T014 Abarth 1.4L Vervangt de ADAC Formel Masters.
Chinees Formule 4-kampioenschap China Mygale M14-F4 Geely G-Power JLD-4G20 (2.0L) Georganiseerd door Narcar International Racing Development Co., Ltd.
Formule 4-kampioenschap van de SMP Rusland, Finland en Estland Tatuus F4-T014 Abarth 1.4L Georganiseerd door SMP Racing, Koiranen GP en de Finse en Russische autosportbonden. In 2016 samengevoegd met een Nederlands Formule 4-kampioenschap, met organisatie van MP Motorsport. Vanaf 2019 geschrapt en vervangen door een Russisch kampioenschap.
Australisch Formule 4-kampioenschap Australië en Nieuw-Zeeland Mygale M14-F4 Ford 1.6L EcoBoost Georganiseerd door de Australische autosportbond. Is vanaf 2020 het eerste Formule 4-kampioenschap dat volledig geschrapt is.
Formule 4-kampioenschap van de NACAM Mexico Mygale M14-F4 Ford 1.6L EcoBoost Georganiseerd door de Mexicaanse autosportbond.
2016 Spaans Formule 4-kampioenschap Spanje en Portugal Tatuus F4-T014 Abarth 1.4L Georganiseerd door Koiranen GP en de Spaanse autosportbond.
Amerikaans Formule 4-kampioenschap Verenigde Staten Crawford Honda K20 C1 2.0L Georganiseerd door SCCA Pro Racing en de Amerikaanse autosportbond.
Zuidoost-Aziatisch Formule 4-kampioenschap Maleisië, Filipijnen, Indonesië en Thailand Mygale M14-F4 Renault F4R 2.0L Vervangt de AsiaCup Series. Georganiseerd door Meritus en de Maleisische autosportbond.
Formule 4-kampioenschap van de Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten Tatuus F4-T014 Abarth 1.4L Georganiseerd door AUH Motorsports Dubai en de Emirati autosportbond.
2017 Deens Formule 4-kampioenschap Denemarken Mygale M14-F4 Renault F4R (2.0L) Georganiseerd door de Deense autosportbond.
2018 Frans Formule 4-kampioenschap Frankrijk Mygale M14-F4 Renault F4R (2.0L) Vervangt het voormalige Franse Formule 4-kampioenschap, dat werd georganiseerd als een Formule Renault-kampioenschap. Georganiseerd door de Franse autosportbond.
2020 Argentijns Formule 4-kampioenschap Argentinië Mygale M14-F4 Geely G-Power JLD-4G20 (2.0L) Zou oorspronkelijk in 2019 beginnen, maar werd een jaar uitgesteld.
Braziliaans Formule 4-kampioenschap Brazilië Tatuus F4-T014 Abarth 1.4L

Kampioenen

Kampioenschap 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Vlag van Italië (↑) Vlag van Canada Lance Stroll Vlag van Estland Ralf Aron Vlag van Argentinië Marcos Siebert Vlag van Nieuw-Zeeland Marcus Armstrong Vlag van Brazilië Enzo Fittipaldi Vlag van Noorwegen Dennis Hauger
Vlag van Japan (↑) niet gehouden Vlag van Japan Shou Tsuboi Vlag van Japan Ritomo Miyata Vlag van Japan Ritomo Miyata Vlag van Japan Yuki Tsunoda Vlag van Japan Ren Sato
Vlag van Verenigd Koninkrijk (↑) Vlag van Verenigd Koninkrijk Lando Norris Vlag van Verenigd Koninkrijk Max Fewtrell Vlag van Verenigd Koninkrijk Jamie Caroline Vlag van Verenigd Koninkrijk Kiern Jewiss Vlag van Barbados Zane Maloney
Vlag van Duitsland (↑) Vlag van Duitsland Marvin Dienst Vlag van Australië Joey Mawson Vlag van Estland Jüri Vips Vlag van Duitsland Lirim Zendeli Vlag van Frankrijk Théo Pourchaire
Vlag van China (↑) Vlag van Colombia Julio Acosta
(2015-16)
Vlag van Verenigde Staten Bruno Carneiro Vlag van Macau Leong Hon Chio Vlag van Ierland Jordan Dempsey Vlag van Nieuw-Zeeland Conrad Clark
Vlag van Finland Vlag van Rusland Vlag van Estland (↑) Vlag van Finland Niko Kari Vlag van Nederland Richard Verschoor Vlag van Denemarken Christian Lundgaard Vlag van Finland Konsta Lappalainen Vlag van Rusland Pavel Bulantsev
Vlag van Australië (↑) Vlag van Australië Jordan Lloyd Vlag van Australië William Brown Vlag van Australië Nick Rowe Vlag van Australië Jayden Ojeda Vlag van Australië Luis Leeds
Vlag van Mexico (↑) niet gehouden Vlag van Mexico Axel Matus
(2015-16)
Vlag van Guyana Calvin Ming
(2016-17)
Vlag van Mexico Moisés de la Vara
(2017-18)
Vlag van Mexico Manuel Sulaimán
(2018-19)
Vlag van Spanje (↑) Vlag van Nederland Richard Verschoor Vlag van Denemarken Christian Lundgaard Vlag van België Amaury Cordeel Vlag van Argentinië Franco Colapinto
Vlag van Verenigde Staten (↑) Vlag van Verenigde Staten Cameron Das Vlag van Verenigde Staten Kyle Kirkwood Vlag van Verenigde Staten Dakota Dickerson Vlag van Australië Joshua Car
Vlag van Maleisië Vlag van Filipijnen Vlag van Indonesië Vlag van Thailand (↑) Vlag van Indonesië Presley Martono
(2016-17)
Vlag van China Daniel Cao
(2017-18)
Vlag van Frankrijk Alessandro Ghiretti Vlag van Ierland Lucca Allen
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten (↑) niet gehouden Vlag van Zuid-Afrika Jonathan Aberdein
(2016-17)
Vlag van België Charles Weerts
(2017-18)
Vlag van Italië Matteo Nannini
Vlag van Denemarken (↑) Vlag van Denemarken Daniel Lundgaard Vlag van Denemarken Casper Tobias Hansen Vlag van Denemarken Malthe Jakobsen
Vlag van Frankrijk (↑) niet gehouden Vlag van Brazilië Caio Collet Vlag van Frankrijk Hadrien David

Overige Formule 4-kampioenschappen

Formule 4 van de BRDC

Het Formule 4-kampioenschap van de BRDC wordt sinds 2013 georganiseerd in het Verenigd Koninkrijk door de British Racing Drivers' Club en MotorSport Vision. De auto's worden geleverd door Ralph Firman Racing en de motoren door Ford, voordat het in 2015 overstapte op de officiële FIA Formule 4-reglementen. Ondanks dit wordt het kampioenschap niet door de FIA beschouwd als officieel Formule 4-kampioenschap. Vanaf 2016 wordt het kampioenschap georganiseerd als het officiële Formule 3-kampioenschap van het Verenigd Koninkrijk.

Franse Formule 4

Het Frans Formule 4-kampioenschap is een Formule Renault-kampioenschap, de Formul'Academy Euro Series en de F4 Eurocup 1.6. Het kampioenschap gebruikt Formule Renault 1.6-wagens en is open voor coureurs tussen de 14 en 21 jaar. Sedert 2018 wordt dit kampioenschap officieel verreden onder de Formule 4-reglementen.

Zuid-Amerikaanse Formule 4

Het Zuid-Amerikaans Formule 4-kampioenschap werd gecreëerd in 2014 en gebruikt hetzelfde chassis en motoren die eerder gebruikt werden in de Formule Future Fiat.

Formule 4 van de JAF

Het Formule 4-kampioenschap van de JAF wordt sedert 1993 georganiseerd door de Japanse autosportbond JAF. Het kampioenschap zit tussen de FJ1600 en het Japanse Formule 3-kampioenschap in. Deelnemers kunnen zelf kiezen welk chassis en welke motor zij gebruiken.

Externe links

Zie de categorie Formula 4 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.