Marcus Armstrong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marcus Armstrong (Christchurch, 29 juli 2000) is een Nieuw-Zeelands autocoureur. In 2017 werd hij kampioen in het Italiaans Formule 4-kampioenschap.

Carrière[bewerken]

Armstrong begon zijn autosportcarrière in 2010 in het karting en won vanaf 2011 meerdere kampioenschappen. Tijdens zijn kartcarrière deed hij al ervaring op in het formuleracing, toen hij in het winterseizoen 2014-15 deelnam aan de Nieuw-Zeelandse Formule Ford. Tevens deed hij mee aan het sportwagenkampioenschap Toyota Finance 86 Championship, waarin hij drie races won.

Aan het eind van 2016 stapte Armstrong definitief over naar het formuleracing, waarin hij deelnam aan een raceweekend van zowel het herfstkampioenschap van de BRDC Britse Formule 3, de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 Eurocup. In de Formule 3, waarin hij voor Double R Racing uitkwam, was een vierde plaats op het Snetterton Motor Racing Circuit zijn beste klassering, terwijl hij in beide Formule Renault-kampioenschappen, waarin hij reed voor R-ace GP, top 10-klasseringen behaalde. In november 2016 werd hij met vijf andere coureurs uitgenodigd voor de Ferrari Driver Academy, het opleidingsprogramma van het Formule 1-team van Ferrari, en in december werd bevestigd dat hij in het programma zou worden opgenomen.

In 2017 begon Armstrong in de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series, waarin hij vooral tegen meer ervaren coureurs reed. Uitkomend voor het team M2 Competition wist hij toch drie races te winnen op het Mike Pero Motorsport Park, het Hampton Downs Motorsport Park en het Bruce McLaren Motorsport Park en eindigde zo achter Thomas Randle, Pedro Piquet en Richard Verschoor op de vierde plaats in het kampioenschap met 792 punten. Hij zette het jaar voort in Europa, waarin hij uitkwam in zowel het Italiaanse als het ADAC Formule 4-kampioenschap bij het Prema Powerteam. In het Italiaanse kampioenschap won hij vier races op het Autodromo Vallelunga, het Circuit Mugello (tweemaal) en het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, waarmee hij het kampioenschap met 283 gescoorde punten winnend afsloot. In het ADAC-kampioenschap won hij drie races op de Red Bull Ring, de Motorsport Arena Oschersleben en de Nürburgring en werd met 241 punten tweede, slechts 4,5 punten achter kampioen Jüri Vips.

In 2018 keert Armstrong terug in de Toyota Racing Series, waarin hij opnieuw uitkomt voor het team M2 Competition. Aansluitend gaat hij terug naar Europa om zijn debuut te maken in het Europees Formule 3-kampioenschap bij het Prema Powerteam.

Externe link[bewerken]