Forum van Caesar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Forum van Caesar

Het Forum van Caesar (Latijn: Forum Iulii Caesaris) is het oudste keizerlijke forum van Rome. Het is dan ook de eerste uitbreiding van het Forum Romanum.

De bouw van het forum was een complexe en kostbare onderneming. Voor de bouw, gestart in 54 v.Chr., moesten een aantal woonhuizen van de Subura afgebroken worden, moest een uitloper van de Capitolijn afgegraven worden, en moest het senaatsgebouw, de Curia verplaatst worden. Julius Caesar kon het dan ook alleen maar door zijn buit uit de Gallische Oorlog financieren. Omdat Caesars familie, de gens Julia, af zou stammen van de godin Venus, via de zoon van Aeneas, Iulus, bouwde hij als blikvanger van zijn forum een tempel ter ere van Venus Genetrix. Voor deze tempel stond een standbeeld van hemzelf, gezeten op het beroemde paard van Alexander de Grote, Bucephalus, om zijn macht uit te beelden.

Het forum werd pas na Caesars dood (in 44 v.Chr.) door zijn opvolger Augustus voltooid. De inwijding vond plaats in 46 v.Chr., alhoewel het waarschijnlijk nog steeds niet volledig af was.

Externe link[bewerken]