Naar inhoud springen

Fraaie schijnboktor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Noisytoy (overleg | bijdragen) op 21 jun 2019 om 11:25. (Verspreiding)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fraaie schijnboktor
mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Infraorde:Cucujiformia
Superfamilie:Tenebrionoidea
Familie:Oedemeridae (Schijnboktorren)
Geslacht:Oedemera
Soort
Oedemera nobilis
(Scopoli, 1763)
verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fraaie schijnboktor op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De fraaie schijnboktor of fraaie schijnbok[1] (Oedemera nobilis) is een keversoort uit de familie schijnboktorren (Oedemeridae).

Uiterlijke kenmerken

Vrouwtje

De fraaie schijnboktor is een slanke, middelgrote kever met een opvallende metaalglans. De meeste exemplaren zijn heldergroen, maar de kleur kan variëren van blauw tot violet. De dekschilden zijn sterk versmald aan de achterzijde, waardoor de achtervleugels voor een deel onbedekt zijn. De achterpoten van het mannetje hebben sterk opgezwollen dijen. Dit is een typisch kenmerk bij de meeste Oedemera-soorten.

De fraaie schijnboktor kan worden verward met O. flavipes. Deze verwante schijnboktor is echter donkerder gekleurd en heeft bij het mannetje lange witte haartjes op de kop, borstschild en achterste dijbenen.

Levenswijze

Mannetje op een bloem uit de rozenfamilie

In de lente is de fraaie schijnboktor een frequente bezoeker van diverse bloemsoorten, waar hij zich voedt met stuifmeel en nectar.[2] De larve ontwikkelt zich in dode stengels van kruidachtige planten van het geslacht Spartium en Cirsium.

Verspreiding

De fraaie schijnboktor komt voor in een groot deel van Europa en het noordelijkste deel van Noord-Afrika. De kever is met name een talrijke soort in West- en Zuid-Europa, van het Iberisch Schiereiland tot in Griekenland. Hij ontbreekt in de Alpen en in Oost-Europa.[3] In Nederland is de fraaie schijnboktor een van de elf inheemse schijnboktorren.[4]