François Asselineau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
François Asselineau
François Asselineau in 2014.
Geboren 14 september 1957 te Parijs
Functie Partijvoorzitter
Sinds 25 maart 2007
Partij Union populaire républicaine (UPR)
Handtekening Handtekening
Politieke functies
2001-2008 Lid gemeenteraad van Parijs
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

François Asselineau (Parijs, 14 september 1957) is een Franse politicus en inspecteur-generaal van Financiën.

Asselineau was lid van de Rassemblement Pour la France (RPF) en de Union pour un Mouvement Populaire (UMP)[1][2] voordat hij zijn eigen politieke partij, de Union populaire républicaine (UPR, Nederlands: Republikeinse Volkspartij), in 2007 oprichtte. Zijn beweging bevordert de eenzijdige terugtrekking van Frankrijk uit de Europese Unie, de eurozone en de NAVO[3].

Zijn partij wordt beschreven als soevereinistisch[4], antiamerikanistisch en complotistisch[5][6], beschrijvingen die François Asselineau afwijst[7]. De UPR presenteert zich noch als rechts noch als links[4].

François Asselineau wordt zelf vaak rechts tot extreemrechts gesitueerd[3][4]. Gehecht aan het gaullisme, neemt hij deze ideologie aan en presenteert hij zich ook als een tegenstander van het Front National[3].

François Asselineau heeft een moeilijke relatie met de media gehad, die hij herhaaldelijk heeft beschuldigd van "censuur". In zijn kritiek benoemt hij de Franstalige Wikipedia, die hem onvoldoende opmerkelijk vond om een pagina in de encyclopedie te rechtvaardigen. Het activisme van zijn aanhangers om de media-aandacht aan Asselineau en de UPR te vergroten, is door sommige waarnemers opgemerkt[8].

Na een mislukte poging om zich kandidaat te stellen voor de Franse presidentsverkiezingen in 2012, deed Asselineau mee aan de presidentsverkiezingen van 2017 en presenteerde zich als de "Frexit-kandidaat"[9], hij haalde 0,92% van de stemmen[10][11].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie François Asselineau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.