François Narmon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

François baron Narmon (Jette, 26 januari 1934Meise, 14 maart 2013) was een Belgisch bankier.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in het eenvoudige gezin van Hendrik Narmon en Maria-Theresia Van Der Hoeven. Zijn vader overleed toen François 13 jaar was. Toch kon hij, dankzij zijn broer, verder studeren aan de Universiteit Gent en aan de École de Commerce Solvay van de Université libre de Bruxelles (ULB) en werd licentiaat-handelsingenieur. Vanaf 1957 ging hij in dienst bij het Gemeentekrediet en bleef er zijn hele loopbaan. Geen toeval want een van zijn professoren Marcel Vanaudenhove was toen secretaris-generaal van het Gemeentekrediet, met het gevolg dat Narmon er vanaf 1955 stage ging lopen.

Gemeentekrediet[bewerken | brontekst bewerken]

Hij doorliep er alle geledingen van de Belgische staatsbank en was er voorzitter van de raad van bestuur van 1979 tot 1996. Hij bleef tevens voorzitter van de Belgische tak toen het Gemeentekrediet fuseerde met het Crédit Local de France in 1996 tot Dexia, waar hij samen met de Fransman Pierre Richard mee aan de wieg stond. Vanaf 1999 tot zijn pensionering in 2005 was hij verantwoordelijk voor de hele groep als voorzitter.

Hij verscheen de laatste maal in de nationale media toen hij in 2011 kwam getuigen in de Bijzonder Dexia-commissie van de Kamer van volksvertegenwoordigers.[1] 'De Tijd' publiceerde toen een interview met hem.

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten zijn loopbaan als bankier was hij vele jaren secretaris en voorzitter van Racing Jette Brussel. Van 1998 tot 2004 was hij voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en van 2002 tot 2004 lid van het Internationaal Olympisch Comité. Hij was ook voorzitter van het Comité voor de ontwikkeling van de sport in België.

Hij was tevens bestuurder van de Koninklijke Schenking.

Van 1976 tot 1992 was hij buitengewoon hoogleraar accountancy aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB).[2]

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 werd hij door koning Albert II verheven in de persoonlijke adelstand (in 2001 uitgebreid tot erfelijk), met de persoonlijke titel van baron. Hij nam als wapenspreuk: Perseveranter.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Narmon trouwde in 1960 met Marie-Elisabeth Breels (1935-2008), met wie hij twee dochters had. Hij trouwde in 1989 met de historica Marleen Kin, met wie hij drie zoons had.