François du Four

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

François du Four (Turnhout, 1871 - 1945) was een Belgisch industrieel. Hij trouwde in 1902 met Germaine Herry. Samen kregen ze zeven dochters en een zoon.

Levensloop[bewerken]

Toen zijn moeder in 1904 stierf, werd hij eigenaar van het bedrijf Brepols, een papier- en speelkaartenfabriek. Het bedrijf stelde destijds wel 1000 arbeiders te werk.

Van 1919 tot 1932 was Francois du Four burgemeester van Turnhout. In 1929 verleende koning Albert I aan Francois du Four de titel van baron. De wapenspreuk van de du Fours is Melius esse quam videri, dit wil zeggen 'Het is beter te zijn dan te schijnen'. Ze hadden ook een eigen wapenschild, hierop werd een leeuw afgebeeld.

In Tunhout is er een straat naar hem genoemd: de baron Frans Du Fourstraat. Deze begint op de markt van Turnhout. In deze straat zijn ook de oude fabrieksgebouwen van Brepols gelegen.

In 1945 overleed Francois du Four op 74-jarige leeftijd.

Renpaarden[bewerken]

De baron hield erg veel van renpaarden. Zijn snelle volbloeden wonnen heel wat koersen en dus ook veel prijzengeld. Na zijn dood werden al zijn paarden verkocht. In 1904 kocht François du Four de Klein Hoeve in Retie met omliggende gronden. Hij was vooral op zoek naar een plaats waar hij volbloeden kon fokken. In 1905 werd er reeds begonnen met de aanleg van het park waar nu het kasteel van Rethy staat. In 1906 begon men aan de bouw van het kasteel en de stoeterij.