Francesco del Cossa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
April, detail van de triomftocht van Venus (uit de Verheerlijking van Maart, April en Mei, 1469-1470)

Francesco del Cossa (circa 1430 of 1435 - 1477) was een Italiaanse schilder.

Hij wordt door kenners vaak gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de Ferrarese school. Verder gaat men ervan uit dat del Cossa samen met Ercole de Roberti de stichter van de Bolognese school is.

Over zijn jeugd en de eerste jaren als schilder is weinig bekend. Hij wordt pas genoemd als hij assistent is bij zijn eigen vader, Cristofano del Cossa vanaf 1456. Ook over zijn geboortedatum bestaat er veel verwarring. Meest genoemde zijn van rond 1430 en 1435, waarbij die laatste door kenners vaak gebruikte geschatte geboortejaar is. Wel weet men dat hij gereisd heeft rond zijn dertigste jaar. Vaak wordt dat gezien als een belangrijke inspiratiebron voor zijn latere werk. Relatief gezien werd hij pas laat ontdekt als erkend schilder. Het meest beroemd is hij om zijn fresco's. Hij schilderde onder andere samen met Cosimo Tura.

Werken van zijn hand zijn onder meer de portretten van de tijdgenoten, de fresco's Verheerlijking van Maart, April en Mei in het Schifanoia-paleis in de stad Ferrara, de Madonna Gekroond (te zien in Bologna), Madonna en Kind met Engelen en het altaarstuk dat het leven van St. Vincent Ferrer in scènes verbeeldt. Delen hiervan zijn te zien National Gallery in Londen en ook in het Vaticaan.