Frank Morris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Morris
Frank Morris.
Frank Morris.
Volledige naam Frank Lee Morris
Geboren 1 september 1926
Washington D.C.
Overleden Onbekend
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Veroordeeld voor Verdovende middelen en diefstal
Straf Levenslang
Status Ontsnapt
Handlanger(s) John Anglin
Clarence Anglin
Allen West

Frank Lee Morris (Washington D.C., 1 september 1926 - vermist sinds 11 juni 1962 na zijn ontsnapping) was een Amerikaans crimineel die uit de gevangenis Alcatraz ontsnapte en daarna nooit meer is gezien.

Biografie[bewerken]

Frank Lee Morris werd in Washington D.C. geboren en bracht zijn jeugd door in verschillende pleeggezinnen. Op 13-jarige leeftijd werd hij voor zijn eerste misdaad veroordeeld, en in zijn latere tienerjaren werd hij gearresteerd voor misdaden variërend van het bezit van verdovende middelen tot wapengebruik. Naarmate hij ouder en volwassen werd, verhuisde hij naar grotere gevangenissen. Er werd beweerd dat hij "buitengewoon intelligent" was (met een IQ van 133[1]) en hierdoor uit de meeste gevangenissen wist te ontsnappen.

Alcatraz[bewerken]

Een van de gemaakte hoofden van papier.

Op 20 januari 1960[2] kwam Morris aan op Alcatraz, waar hij gevangene #AZ1441 werd. Beweerd wordt dat Morris direct na aankomst al begon met het uitdenken van een ontsnappingsplan. Hierin was hij niet alleen: drie anderen, John Anglin, diens broer Clarence Anglin, en Allen West (die door een ongelukkige gebeurtenis degene was die uiteindelijk niet in staat was te ontsnappen) werden er ook bij betrokken.

De bedachte ontsnapping bleek zeer ingewikkeld in elkaar te zitten. In een periode van 1,4 jaar, maakten Morris en de gebroeders Anglin een boot van regenjassen en levensechte maskers van hun gezicht, en stalen ze een aantal handige gebruiksvoorwerpen om mee te graven. In mei 1962 hadden ze de ventilatieroosters aan de achterkant van hun cellen verwijderd, werkende in groepjes waarbij de een de wacht hield terwijl de ander groef.

Ontsnapping[bewerken]

In de nacht van 11 juni 1962 waren de voorbereidingen voor de ontsnapping klaar. De groep gevangenen ontsnapte via de ventilatieroosters naar de ventilatieschachten. Vervolgens vluchtten ze via het dak naar het water. Daar maakten ze de boot van regenjassen gereed, waarna ze het water op gingen en nooit meer werden gezien.

De volgende ochtend troffen de bewakers de maskers van de vermiste gevangenen aan. De FBI organiseerde een grote zoekactie, maar zonder resultaat. Delen van het vlot en hun zwemvesten werden later in de baai gevonden. Ook vond men een waterdichte tas met persoonlijke voorwerpen van de drie. Hoewel hun lichamen nooit zijn gevonden, gaat men ervan uit dat de gevangenen zijn verdronken. Dit kan onder andere verklaard worden door het feit dat er geen diefstallen zijn gepleegd door de criminelen, die - als ze zouden leven - zichzelf in leven moesten zien te houden. Ze zijn ook nooit opnieuw gearresteerd.

Het programma MythBusters liet in 2003 zien dat het mogelijk was om met een vlot de Marin Headlands te bereiken. Dit zorgde opnieuw voor twijfels over de dood van de drie. Ook in 2014 wees een Nederlandse studie van de technische universiteit Delft uit[3], dat ongeveer rond 10 voor middernacht de getijden het gunstigst waren om te ontsnappen, en dat een ontsnapping zeker mogelijk was.

De film Escape from Alcatraz (1979) is gebaseerd op de beroemde ontsnapping van de drie gevangenen. Morris wordt hierin gespeeld door Clint Eastwood.[4]

Externe links[bewerken]