Frank Vaganée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Vaganée (2014)

Frank Vaganée (Mechelen, 19 maart 1966) is een Belgisch jazzsaxofonist en -componist. Hij is artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra ("BJO") en doceert aan het LUCA School of arts departement van het Lemmensinstituut in Leuven saxofoonjazz, ensemblespel, bigband en arrangement. Naast de altsaxofoon bespeelt hij ook de sopraansaxofoon en de dwarsfluit. Frank Vaganée won verschillende prijzen, waaronder ook een Oscar voor zijn muziekbijdrage aan de film "The Artist". Zijn broer is Guido Vaganée, de huidige burgemeester van Bonheiden.

Muzikale carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Vaganée studeerde eerst klassieke muziek aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen, en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In de periode 1983-1986 kreeg hij aan de Antwerpse Jazz Studio zijn eerste lessen improvisatie van de Amerikaanse jazzsaxofonist John Ruocco. Frank Vaganée begon met eigen bands in 1983. Zo was hij de leider van Tough Talk, het Frank Vaganée Quartet, Trio en Sextet, de Del Ferro Vaganée Group en The Acoustics. Vaganée speelde altsaxofoon en maakte de composities en arrangementen voor deze bands. Hij werkte een tijdje als freelancesaxofonist voor het Jazzorkest van de BRTN (radio & televisie) en was in 1987 verantwoordelijk voor een show met Toots Thielemans.

Hij was lid van het Timeless Orchestra, een bigband waarmee hij door Europa en Japan toerde.

In 1989 werd hij door de BRTN aangesteld als muzikant voor het orkest van de European Broadcasting Union (EBU) in Venetië, en nam in 1992 deel aan het "Festival de Jazz de Vienne" in Frankrijk.

Door de Belgische pers werd Vaganée in 1991 genomineerd als beste jong jazztalent, en in 1993 werd hij bekroond met de CERA / Jeugd en Muziek - Prijs.

Frank gaf saxofoonles aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium in de periode 1992-1994, en een cursus saxofoon- en jazzensemble aan het Gentse Conservatorium in 1993-2004. Hij geeft ook regelmatig masterclasses in verschillende Europese steden.

Zijn eerste album, Picture a View, werd uitgebracht in 1991. Dit was de periode waarin hij deel uitmaakte van het kwartet 'Del Ferro - Vaganée Group', met de Nederlandse pianist Mike Del Ferro. In 1993 namen ze Introduction op, en later Del ferro - Vaganée Group Alive. Gedurende een periode van vier jaar speelde het kwartet in totaal 125 concerten, waaronder de opname van 7 radioshows, 3 tv-programma's, 2 cd's, concerten in Dubai, festivals in België, Nederland, Frankrijk, een serie concerten voor 'Jeugd en Muziek Vlaanderen', een tour met de Amerikaanse saxofonist Harold Land en een andere met jazzzangeres Carla Wit, en daarnaast nog tal van concerten in jazzclubs.

Frank Vaganée was ook lid van een trio met de contrabassist Philippe Aertsen en de drummer Dré Pallemaerts. Ze traden op tijdens het Europese Jazzfestival in Rabat (Marokko).

Frank werd de artistiek directeur, altsaxofonist en een van de belangrijkste componisten van het Brussels Jazz Orchestra, een bigband van 16 muzikanten, waarvan hij in 1993 een van de oprichters was. Sindsdien werd het een gerenommeerd en gelauwerd orkest dat samenwerkt met bekende muzikanten als Toots Thielemans, Bert Joris, Kenny Werner, Philip Catherine, Bill Holman, Maria Schneider en Bob Mintzer.

Sinds 1999 speelt Vaganée mee in het Nathalie Loriers sextet (het Nathalie Loriers Trio en anderen).

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1991: genomineerd door de Belgische Pers als grootste jazztalent van België.
  • 1993: winnaar van de "CERA Jeugd en Muziek-prijs".
  • 1994: samen met het BJO winnaar van de "Prix Nicolas d'Or".
  • 2001: winnaar van de "Django d'Or".
  • 2007: samen met het BJO winnaar van de "Cultuurprijs Vlaanderen".
  • 2011: winnaar van de "Jazzmozaïek Award".

Discografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Picture a view (1991)
  • Two trios (1999)
  • Live! (1995), met de Del Ferro - Vaganée Group
  • Happy notes (2012), met de Del Ferro - Vaganée Group

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Frank Vaganée van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.