Frans Pourbus (I)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Pourbus (I)
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Geboren 1545],
Brugge (Blason comte-des-Flandres.svg Graafschap Vlaanderen)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Overleden 1581,
Antwerpen 1581 ( Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Portret van een jonge vrouw in het Museum voor Schone Kunsten (Gent)

Frans Pourbus (I) (Brugge, 1545 - Antwerpen, 1581), ook Frans Pourbus de Oudere genoemd, was een Zuid-Nederlandse schilder.

Zijn vader Pieter Pourbus (1524-1584) stuurde Frans naar Antwerpen om er in de leer te gaan bij Vlaanderens grootste kunstenaarsfamilie van dat moment: de familie de Vriendt. Frans werkte er in het beroemde schildersatelier van Frans Floris (1519/20-1570) en trouwde met de dochter van architect Cornelis II (1514-1575). Met Suzanna kreeg hij vier kinderen: Pieter, Frans, Sarah en Suzanna. Maar de moeder stierf reeds in 1576 en Frans huwde een tweede maal, nu met Anna Mahieu, met wie hij nog een zoontje, Mozes, kreeg.

Net als zijn vader blonk Frans uit in portretwerken. Pieter was portrettist van de Brugse burgerij, Frans breidde zijn cliënteel uit tot Gent en Antwerpen, en onder hen bevonden zich enkele belangrijke figuren uit het woelige begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Frans Pourbus stierf in 1581 na een koortsaanval. Zijn dochtertjes werden opgevangen door hun oom Cornelis III Floris (1551-1615); zijn twaalfjarige zoon, ook Frans geheten, ging bij zijn grootvader Pieter in Brugge wonen.