Franz Walter Stahlecker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Franz Walter Stahlecker
SS-Brigadeführer und Generalmajor der Polizei Dr. Walter Stahlecker
SS-Brigadeführer und Generalmajor der Polizei Dr. Walter Stahlecker
Geboren 10 oktober 1900
Sternenfels, Duitsland
Overleden 23 maart 1942
Krasnogvardejsk, Rusland
Land/partij Flag of the German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Balkenkreuz.svg Heer
Dienstjaren 1934 - 1942
Rang HH-SS-Brigadefuhrer-Collar.png SS Brigadeführer.jpg
SS-Brigadeführer und Generalmajor der Polizei
Eenheid Flag of the Schutzstaffel.svg Schutzstaffel
Leiding over Leider van Einsatzgruppe A
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Advocaat
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Franz Walter Stahlecker (Sternenfels, 10 oktober 1900Krasnogvardejsk, 23 maart 1942) was commandant van Einsatzgruppe A en Hoger SS- en Politieleider (Höhere SS- und Polizeiführer HSSPF) van het Rijkscommissariaat Ostland. Stahlecker was de meest wrede commandant van de vier Einsatzgruppen - moordcommando's die actief waren in Oost-Europa tijdens Operatie Barbarossa.

Franz Stahlecker werd geboren in de Zuid-Duitse plaats Sternenfels in 1900. Hij werd in 1932 lid van de NSDAP waar hij werd benoemd tot hoofd van de politieke politie in de staat Württemberg in Zwaben. Hij werd gedetacheerd in het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) en werd in 1938 chef van de SD in het Donau-district Wenen. Deze functie oefende hij nog steeds uit toen hij werd gepromoveerd tot Standartenführer. Een meningsverschil met Reinhard Heydrich resulteerde in een overplaatsing naar het Ministerie van Buitenlandse zaken, waar hij verschillende posten aanvaardde in het Protectoraat Bohemen en Moravië onder bevel van SS-Brigadeführer Karl Hermann Frank. In november 1940 werd Franz Walter Stahlecker in Noorwegen bevorderd tot SS-Oberführer.

In juni 1941 werd Stahlecker SS-Brigadeführer en Generaal-majoor van de Politie (Generalmajor der Polizei) waar hij het bevel opnam van Einsatzgruppe A in de hoop om in het hoofdkwartier van de nazi-veiligheidsdienst (Reichssicherheitshauptamt) (RSHA), terecht te komen. Einsatzgruppe A volgde Heeresgruppe Nord en was actief in de Baltische staten en in Russisch gebied tot Leningrad (nu Sint Petersburg). De missie van het moordcommando was om op jacht te gaan naar Joden, zigeuners, communisten en andere ongewensten. Tegen de winter van 1941 rapporteerde Stahlecker aan Berlijn dat zijn moordcommando 249.420 Joden had vermoord.

Tegen einde november 1941, werd Stahlecker benoemd tot Hoger SS- en Politieleider van het Rijkscommissariaat Ostland, een gebied dat Estland, Letland, Litouwen en Wit-Rusland omvatte.

Franz Walter Stahlecker werd op 23 maart 1942 gedood tijdens een actie van partizanen bij Krasnogvardeisk in Rusland.

Stahlecker als gewonde, 1941

Militaire loopbaan[bewerken]

Registratienummers[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Externe link[bewerken]