Fred Carasso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fred Carasso
Fred Carasso (1963)
Persoonsgegevens
Geboren Carignano, 2 jun 1899
Overleden Amsterdam, 7 sep 1969
Nationaliteit Vlag van Italië Italië
Beroep(en) beeldhouwer, keramist, medailleur, beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Monument De Boeg (1957/1965, Rotterdam

Federico Antonio (Fred) Carasso (Carignano bij Turijn, 2 juni 1899Amsterdam, 7 september 1969) was een Nederlandse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Carasso werd geboren in een familie van handwerkers. In 1922, twee weken na de machtsovername door Benito Mussolini, week hij uit naar Parijs, waar hij werkte als schrijnwerker. Vanwege zijn politiek activisme werd hij in 1928 Frankrijk weer uitgezet, hetgeen hem in 1933 weer overkwam in Brussel. Zijn toevlucht vond hij uiteindelijk in Nederland, dat zijn nieuwe vaderland werd. Hij raakte bevriend met Maurits Dekker, Han Wezelaar, Leo Braat, Piet Esser en Gerrit van der Veen.

Toch had Carasso in 1933 nog zijn eerste tentoonstelling in Brussel , zij het onder het pseudoniem Fred Deltor. Naast tekeningen, fotocollages, liet hij ook vier kleine beelden zien. In Amsterdam kon hij zich pas als beeldhouwer ontplooien en werd hij opgenomen in de kring der Amsterdamse beeldhouwers. In 1938 exposeerde Carasso voor het eerst in Nederland. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de beeldhouwkunst aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht als opvolger van Oscar Jespers.

De Boeg[bewerken | brontekst bewerken]

Carasso vervaardigde in Rotterdam het 46 meter hoge Nationaal Monument voor de Koopvaardij, ter nagedachtenis aan de 3.500 burgerslachtoffers op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp van Carasso bestond uit een gestileerde scheepssteven van aluminium met betonnen golven. Al in 1957, voor de onthulling, ontstond veel discussie en werd besloten een bronzen beeldengroep toe te voegen met het motto zij hielden koers. De 8 meter hoge beeldengroep was pas in 1965 klaar.

Andere werken[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fred Carasso van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.