Frederieke Leeflang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederieke Leeflang
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Frederieke Joan Leeflang
Geboren 2 mei 1969
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep advocaat
Bekend van Boekel De Neréé, ABN Amro

Frederieke Joan Leeflang (Amsterdam, 2 mei 1969) is een Nederlandse advocaat en bestuurder. Zij is momenteel voorzitter van de NPO. Eerder was zij partner bij Deloitte, de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), bestuursvoorzitter bij Boekel De Neréé en commissaris bij ABN Amro.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Leeflang groeide op in Amsterdam. Na de middelbare school - het Vossius Gymnasium - had zij een tussenjaar in Brazilië. Van 1988 tot 1994 studeerde zij rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar studie kwam zij in dienst bij het advocatenkantoor Boekel De Neréé. Van 1998 tot 1999 maakte zij een uitstapje naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Na terugkeer bij Boekel De Nereé zette Leeflang daar een mededingingsrechtpraktijk op. In 2002 werd zij partner en in 2011 bestuursvoorzitter. Die functie vervulde Leeflang tot 2016.

Van 2016 tot 2019 was Leeflang commissaris bij ABN Amro. Zij stond samen met Olga Zoutendijk en Steven ten Have bekend als de "gouden driehoek". Het drietal botste regelmatig met het bestuur onder leiding van Gerrit Zalm en later Kees van Dijkhuizen. Leeflang trok aanvankelijk met Zoutendijk op, maar nam later meer afstand omdat ze zich niet konden vinden in Zoutendijks directe confronterende stijl. In juli 2017 kreeg Leeflang kritiek omdat zij op uitnodiging van de bank samen met haar kinderen de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United had bezocht, juist in een periode van een grote reorganisatie. Uiteindelijk betaalde Leeflang alsnog zelf voor het bezoek aan de wedstrijd. Leeflang verliet de bank in 2019 vrijwillig om plaats te maken voor iemand met meer bancaire ervaring.

Ze is aangesteld als voorzitter van de NPO per 1 januari 2022, als opvolgster van Shula Rijxman.[1]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Leeflang vervult verschillende nevenfuncties. Zo is zij vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van KWF Kankerbestrijding en sinds 2018 algemeen voorzitter bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Daarnaast is zij voorzitter van de STAK van de Johan Cruijff ArenA en lid van de Raad van Toezicht van het Radboudumc en voorzitter van de Audit Advisory Committee van de Algemene Rekenkamer.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Leeflang woont samen met haar twee kinderen.