Frederik van Heeckeren van der Eze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederik van Heeckeren
?? - 1386
Heer van Rechteren & Rhaan
Periode ?? - 1386
Voorganger Frederik van Heeckeren "de Oudere"
Opvolger Zweder van Heeckeren
Vader Frederik van Heeckeren
Moeder Maria van Honnepel
Dynastie Van Heeckeren

Frederik van Heeckeren van der Eze (overleden 2 november 1386), ridder, heer tot Rhaan, was een van de machtigste edelen in het middeleeuwse Overijssel en Gelderland. Hij wordt ter onderscheiding van zijn vader ook wel "de Jongere" genoemd.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na het overlijden van zijn vader Frederik van Heeckeren van der Eze (1357) werd hij hoofd van de Heeckeren-partij in de langdurige twisten tussen de Heeckerens en Bronckhorsten. Het Kasteel De Ehze was hun hoofdkwartier. In 1353 wordt hij vermeld als drost van Salland en in 1356 als ridder. Op 22 juni 1356 wordt hij genoemd onder de edelen die een vredes bestand sluiten in een oorlog die dan vier jaar duurde "de Gelderse Broederstrijd" tussen de broers Reinoud III en Eduard van Gelre. In werd het bestand afgebroken en volgde opnieuw de oorlog tussen de Gelderse broers, waarbij Frederik zijn heer Reinoud III steunde als "rechtmatige" Hertog van Gelre. In de "Slag bij Tiel" op 25 mei 1361 werden Reinoud III en Frederik van Heeckeren gevangen genomen. Van Heeckeren zou nog geen twee jaar in gevangenschap blijven[1]

Door zijn huwelijk met Lutgard van Voorst, dochter van Sweder van Voorst en Margaretha, verkreeg hij Kasteel Rechteren. De adellijke families van Rechteren en van Voorst tot Voorst stammen af van dit echtpaar.

Huwelijk & kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik huwde voor 1347 met Lutgardis van "Voerst of Voorst" en kreeg de volgende kinderen met haar:

  • Zweder van Heeckeren, heer van Rechteren en Rhaan, huwde Sophia van Groesbeek
  • Frederik van Heeckeren
  • Jan van Heeckeren
  • Dirk of Diederik van Heeckeren, proost van Oldenzaal
  • Zwedera van Heeckeren, huwde Johan van Runen
  • Adelheid van Heeckeren, huwde Jan van Enteninck