Freds Lake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Freds Lake
Unikush ushakameshim
Freds Lake (Newfoundland en Labrador)
Freds Lake
Situering
Stroomgebiedslanden Canada
Hoogte ca. 395 m
Coördinaten 52° 51′ NB, 59° 44′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 4,1 km²
Soort water Meer
Kustlengte 22 km
Maximale lengte 6,8 km
Maximale breedte 1,5 km
Overig
Eiland(en) 3
Plaatsen geen
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Freds Lake (Innu: Unikush ushakameshim) is een meer in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[1] Het meer bevindt zich in het zuidoosten van de regio Labrador.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelstalige naam Freds Lake en de door de inheemse Innu gebruikte benaming Unikush ushakameshim hebben beide een officiële status.[2]

Freds Lake kan vanuit het Engels letterlijk vertaald worden als "Fred's meer" of "meer van Fred". Unikush ushakameshim (IPA: [u:ni:ku:ʃ uʃa:kəmeʃəm]) valt dan weer te vertalen als "visplaats van Unikush".[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het meer bevindt zich in het midden van de dichtbeboste Labradorse wildernis op zo'n 10 km ten noorden van de Trans-Labrador Highway (NL-510). Het ligt 7,5 km ten westen van het vijfmaal grotere meer Mashku-nipi en watert via een naamloze rivier in zuidoostelijke richting af naar het meer Mishtashini.

Freds Lake heeft een oppervlakte van ruim 4 km² en heeft een uitgesproken langwerpige vorm. Langs zijn noord-zuidas heeft het een maximale lengte van bijna 7 km tegenover een maximale breedte van 1,5 km, al is de breedte behalve in het noorden vrijwel nergens meer dan 500 m. In het meer liggen drie eilandjes.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]