Freeman Dyson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeman Dyson (2005)

Freeman John Dyson (Crowthorne, Berkshire, 15 december 1923) is een in Engeland geboren Amerikaans natuurkundige. Hij is bekend geworden door zijn werk op het gebied van kwantummechanica, vastestoffysica en zijn deskundigheid bij de ontwikkeling van kernreactors. Ook is hij bekend vanwege zijn interesse in buitenaardse beschaving en sciencefiction. Hij is een actief voorstander van afschaffing van kernwapens en van internationale samenwerking.

In 1989 ontving Dyson de Matteucci Medal. In 2000 won hij de Templeton-prijs. Freeman Dyson is de zoon van de Britse romantische componist George Dyson.

Dysons Carrière[bewerken]

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werkte Dyson voor het RAF Bomber Command. Hij raakte hierbij in conflict met de militaire bureaucratie door voor te stellen om per Lancaster bommenwerper twee geschutskoepels te verwijderen ten gunste van de snelheid en manoeuvreerbaarheid. Hij studeerde wiskunde en werd hoogleraar natuurkunde in 1951. Hij hield zich aanvankelijk met name bezig met rekenwerk over kwantummechanica. Tussen 1957 en 1961 werkte hij in een team aan Project Orion, een door kernenergie aangedreven ruimteschip.

Andere activiteiten[bewerken]

Biotechnologie[bewerken]

Dyson voorspelde biologische producten die zonlicht direct omzetten in vloeibare brandstof. Hij stelde in de zestiger jaren ook voor om planten genetisch zodanig te manipuleren dat ze in kunstmatig vervaardigde holle ruimten van kometen zouden kunnen groeien, gevoed door zonlicht, om op die manier voedsel en zuurstof te produceren.

Dysonschil[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dysonbol voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dyson stelde in het tijdschrift Science in 1961 dat een technisch geavanceerde beschaving zijn zon zou omhullen met een schil, bestaande uit (losse) grote bewoonbare eenheden. In de sciencefiction is dit idee wel vervormd tot een solide schil die de zon geheel omgeeft.

Ruimte-onderzoek[bewerken]

Dyson is voorstander van ruimteonderzoek en voorspelt door mensen bewoonde kolonies in de ruimte.

Wetenschap en religie[bewerken]

Dyson is een niet-dogmatisch christen. Hij is van mening dat wetenschap en religie elk hun eigen blik op de wereld hebben. En “beide (gezichtspunten) hebben recht op respect”.

Klimaatverandering[bewerken]

Volgens Dyson worden de problemen veroorzaakt door klimaatverandering ernstig overdreven waardoor aandacht en geld wordt weggenomen van andere problemen zoals m.b.t. armoedebestrijding en onderwijs. Hij heeft voorts bezwaar tegen de wijze waarop met kritiek op 'opwarming van de aarde propaganda' wordt omgegaan; naar zijn mening zijn alle opvattingen over klimaatverandering relevant om tot een redelijke oplossing te komen.