Friedrich Hartjenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Friedrich Hartjenstein
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 3 juli 1905
Peine, Duitse Keizerrijk
Overleden 20 oktober 1954
Parijs, Frankrijk
Land/partij Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Weimarrepubliek
Flag of the German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany (1921-1933).svg Reichswehr
Flag of the Schutzstaffel.svg Schutzstaffel
Dienstjaren 1938 - 1945
Rang HH-SS-Obersturmbannfuhrer-Collar.png Shoulder-wss-ill-obersturmbannf.jpg
SS-Obersturmbannführer
Eenheid SS-Verfügungstruppe
SS-Totenkopfdivision
concentratiekamp Sachsenhausen
Leiding over Commandant van Auschwitz II (Birkenau)
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Friedrich Hartjenstein (Peine, 3 juli 1905 - Parijs, 20 oktober 1954) was een SS-Obersturmbannführer en commandant van Auschwitz II (Birkenau).

Hartjenstein begon zijn carrière in concentratiekampen al voor de oorlog. Hij diende in 1938 in concentratiekamp Sachsenhausen. Een jaar later werd hij overgeplaatst naar Niederhagen. In 1941 werd hij ingezet als lid van de Waffen-SS en daar deed hij één jaar dienst in de SS-Totenkopfdivision.

In 1942 werd hij commandant van Auschwitz II, het vernietigingskamp van Auschwitz. Hij was verantwoordelijk voor de dood van enkele honderdduizenden mensen. Hij bleef in Auschwitz tot 1944, toen hij werd overgeplaatst naar concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Ook hier werd hij kampcommandant. Hij werd op het einde van de oorlog nog naar concentratiekamp Flössenburg gestuurd, waar hij eveneens de leiding had.

Hartjenstein werd na de oorlog gearresteerd en moest opdraven in veel processen. Op 1 juni 1946 werd hij veroordeeld tot levenslang, vanwege de moord op vier Franse verzetsleden. Hierna werd hij opnieuw aangeklaagd wegens het ophangen van een krijgsgevangene die lid van de Royal Air Force was. Hij kreeg hiervoor de doodstraf. Echter, hij werd eerst nog uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij terecht moest staan voor zijn misdaden in Natzweiler. Ook hiervoor werd hij veroordeeld tot de dood. Op 20 oktober 1954 stierf hij door een hartaanval toen hij wachtte op de executie.

Militaire loopbaan[bewerken]

Registratienummer[bewerken]

Decoraties[bewerken]