Naar inhoud springen

SS-Verfügungstruppe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SS-Verfügungstruppe
Logo van het SS-Verfügungstruppe
Oprichting 24 september 1934
Ontbinding 19 juli 1940
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Krijgsmacht-
onderdeel
Schutzstaffel
Type Schnelltruppen
(mobiele troepen)
Aantal Divisie
Veldslagen Tweede Wereldoorlog
Commandanten Paul Hausser
Felix Steiner
Josef Dietrich

De SS-Verfügungstruppe of kortweg SS-VT (in het Nederlands: ondersteuningseenheid van de gevechtstroepen) werd opgericht in 1934 na het samenvoegen van verschillende nazistische en extreemrechtse paramilitaire formaties. Er werden twee regimenten gevormd: één in het noorden van Duitsland met de naam SS-Standarte "Germania", en één in het zuiden van Duitsland met de naam SS-Standarte "Deutschland". In de herfst van 1933 werd de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler (oorspronkelijk bekend als SS-Standarte 1), die gestationeerd was in München, gevraagd om de Lijfwacht van de Kanselarij in Berlijn te vervangen. Begin 1934 werd deze SS-lijfwacht hernoemd tot Leibstandarte-SS "Adolf Hitler" (LSSAH).

De SS-Verfügungstruppe werd beschouwd als de gewapende tak van de Allgemeine-SS en de nazipartij. Ze vormden een parallel leger naast de Wehrmacht Heer. De SS-regimenten "Deutschland" en "Leibstandarte" namen in 1936 deel aan de bezetting van het Rijnland, gevolgd door een deelname aan de bezetting van Oostenrijk in maart 1938. Na de Anschluss van Oostenrijk werd het Oostenrijkse SS-regiment "Der Führer" opgericht, dat werd geleid door Ernst Kaltenbrunner en Arthur Seyss-Inquart. De Oostenrijkse SS viel officieel onder het bevel van de SS-bevelhebber Heinrich Himmler, maar handelde in de praktijk onafhankelijk in Oostenrijkse aangelegenheden.

Rond eind 1938 werden de SS-VT eenheden gedeeltelijk onder het bevel van het Oberkommando der Wehrmacht geplaatst en op 10 oktober 1939 werden ze samengebracht in de SS-Verfügungsdivision (kortweg: V-Division) onder leiding van SS-Brigadeführer Paul Hausser.

Onder Hausser werd de V-Division getraind tot een elite-gevechtseenheid die deelnam aan de bezetting van het Sudetenland (1938) en de Poolse Veldtocht (1939). De V-Division vocht nooit als een zelfstandige eenheid, maar werd altijd onderverdeeld in kleinere eenheden en verdeeld over verschillende Wehrmacht Heer eenheden. Bijvoorbeeld, het regiment "Der Führer" werd toegewezen aan de 207. Infanterie Division als een stoottroep.

In 1940, na de invasie van Frankrijk, werd de V-Division hernoemd tot "Reich", en op datzelfde moment werden "Reich" en andere SS-VT eenheden, samen met de SS-Totenkopfstandarten van Theodor Eicke, toegewezen aan het nieuwe Kommandoamt der Waffen-SS, waarna het de naam Waffen-SS kreeg.