SS-Verfügungstruppe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SS-Verfügungstruppe
Logo van het SS-Verfügungstruppe
Oprichting 24 september 1934
Ontbinding 19 juli 1940
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Krijgsmacht-
onderdeel
Schutzstaffel
Type Schnelltruppen
(mobiele troepen)
Aantal Divisie
Veldslagen Tweede Wereldoorlog
Commandanten Paul Hausser
Felix Steiner
Josef Dietrich

De SS-Verfügungstruppe of kortweg SS-VT (in het Nederlands: ondersteuningseenheid van de gevechtstroepen) werd opgericht in 1934 na het samenvoegen van verscheidene nazi en extreem-rechtse paramilitaire formaties. Er werden twee regimenten gevormd, één in het noorden van Duitsland met de zogenaamde SS-Standarte "Germania", en één in het zuiden van Duitsland de zogenaamde SS-Standarte "Deutschland". In de herfst van 1933 werd de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler (initieel gekend als SS-Standarte 1) die gelegerd was in München gevraagd om de Lijfwacht van de Kanselarij in Berlijn te vervangen. Begin 1934 werd deze SS lijfwacht hernoemd tot Leibstandarte-SS "Adolf Hitler" (LSSAH).

De SS-Verfügungstruppe werden gezien als de gewapende arm van de Allgemeine-SS en de nazi-partij. Ze waren een parallel leger naast de Wehrmacht Heer. De SS regimenten "Deutschland" en "Leibstandarte" namen in 1936 deel aan de bezetting van het Rijnland waarna een deel in maart 1938 Oostenrijk bezette. Na de Anschluss van Oostenrijk werd het Oostenrijkse SS-regiment "Der Führer" opgericht, die werd geleid door Ernst Kaltenbrunner en Arthur Seyss-Inquart. De Oostenrijkse SS viel officieel onder het bevel van de SS bevelhebber Heinrich Himmler, maar trad in de praktijk onafhankelijk op bij Oostenrijkse aangelegenheden.

Tegen einde 1938 werden de SS-VT eenheden gedeeltelijk onder het bevel van de Oberkommando der Wehrmacht geplaatst en op 10 oktober 1939 werden ze ingedeeld in de SS-Verfügungsdivision (kort: V-Division) onder leiding van SS-Brigadeführer Paul Hausser.

Onder Hausser werd de V-Division opgeleid tot een elite-gevechtseenheid die deelnam aan de bezetting van het Sudetenland (1938) en de Poolse Veldtocht (1939). De V-Division vocht nooit als een alleenstaande eenheid maar werd steeds onderverdeeld in kleinere eenheden en verdeeld onder verscheidene Wehrmacht Heer eenheden. Zo werd het regiment "Der Führer" gedetacheerd bij de 207. Infanterie Division als een stoottroep.

In 1940, na de invasie van Frankrijk, werd de V-Division hernoemd tot Reich, en op hetzelfde ogenblik werd "Reich" en andere SS-VT eenheden, samen met de SS-Totenkopfstandarten van Theodor Eicke toegewezen aan het nieuwe Kommandoamt der Waffen-SS en van dan af kreeg het de naam Waffen-SS.