Fruitmasters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninklijke Fruitmasters Groep is de naam van een van de grote fruitveilingverenigingen in Nederland. Het bedrijf is gevestigd te Geldermalsen.

Geschiedenis[bewerken]

De voorloper van het bedrijf werd opgericht in 1904. Dit was de Veiling Vereeniging Geldermalsen en Omstreken. De vereniging werd opgericht om enige structuur te scheppen in de zich vanaf 1875 snel ontwikkelende fruitteelt in de Betuwe. Het betrof aanvankelijk kersen.

Aanvankelijk waren er 34 fruittelers bij de Veiligvereniging aangesloten. Pas in 1907 kon een eigen gebouw worden aangeschaft. Geleidelijk groeide het bedrijf, en naast kersen werden nu ook appels en peren, en eventueel ander fruit, verhandeld. Aanvankelijk werd het fruit per schip en spoor vervoerd, maar vanaf 1922 ook met eigen vrachtwagens.

De dienstverlening van de Vereniging werd uitgebreid met voorlichting aan de fruittelers, en bemiddeling bij het plaatsen van bijenkorven en het verhuren van machines. Ook werd een koelhuis ingericht en verscheen een eigen maandblad.

In 1948 werd de Vereniging omgezet in een coöperatie. Ze ging: Coöperatieve Fruitveiling Geldermalsen eo heten.

Omstreeks 2000 fuseerde de Coöperatieve Fruitveiling met twee andere partners, en wel de Groenten- en Fruitveiling Rijn-Maas-Waal B.V. (eveneens te Geldermalsen) en de Fruitveiling Wijk bij Duurstede. De naam werd Fruitmasters Groep. In 2003 werd de Citronas Groep overgenomen, een importeur van buitenlands fruit.

In 2004 verkreeg Fruitmasters het predicaat Koninklijk. De omzet bedroeg toen ongeveer 300 miljoen euro. In 2006 werd de fruitverwerker Ready Fruit te Hedel overgenomen.

Heden[bewerken]

Tegenwoordig zijn de activiteiten van Fruitmasters geconcentreerd in Geldermalsen. Het bedrijf omvat was- en sorteerinrichtingen, koelhuizen en (klein-)verpakkings- en etiketteerinrichtingen. Het bedrijf ontwikkelt ook nieuwe fruitrassen.

Externe link[bewerken]