Plantion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plantion B.V.
Rechtsvorm B.V.
Oprichting 1 januari 2008
Oprichter(s) Veiling Vleuten (BVV) en Bloemenveiling Oost Nederland (VON)
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Ede
Producten bloemen en planten
Industrie tuinbouw
Website http://www.plantion.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Plantion is een Nederlandse coöperatieve bloemen- en plantenveiling in Ede.

Ontstaan[bewerken]

Op 1 januari 2008 is Plantion ontstaan na de fusie tussen Veiling Vleuten (BVV) en Bloemenveiling Oost Nederland (VON). Tot en met maart 2010 werkte Plantion vanuit de twee locaties van de beide fusiepartners in Utrecht en Bemmel. Vanaf 1 maart 2010 wordt er gewerkt vanuit één vestiging langs de A30 in Ede.

Veiling Vleuten[bewerken]

De Coöperatieve Veiling Vereniging Utrecht en Omstreken werd opgericht op 12 januari 1917 en werkte vanaf vijf locaties in en rond Utrecht als bloemen- en plantenveiling. In 1970 werd één centraal veilinghuis in Vleuten-De Meern in gebruik genomen en in 1980 kwam hier een groothandelcentrum bij. In 1993 werd de Veiling Vleuten BV opgericht. Dit gebeurde omdat het veilinghuis op het gebied van de Vinex-locatie Leidsche Rijn (inmiddels gemeente Utrecht) kwam te liggen en op termijn moest verdwijnen. Ook was door schaalvergroting in de sector het aantal deelnemers aan de veiling sterk teruggelopen en werd het financieel moeilijker. De besloten vennootschap werd gesteund door de Bloemenveiling Aalsmeer en ook het groothandelscentrum (NOVA) werd aandeelhouder. In 1998 werd Groencentrum Horta voor boomkwekerijproducten opgericht. Door de realisatie van Leidsche Rijn ging steeds meer activiteiten naar Aalsmeer en in 2007 stemde Bloemveiling Vleuten in met de fusie.

Bloemenveiling Oost Nederland[bewerken]

In 1970 ontstond door fusies tussen veilingen in Nijmegen, Ressen en Elst VV '70 Nijmegen. Deze fuseerde in 1972 weer met de veiling in Huissen tot VV '70 Bemmel met als veilinglocatie Ressen. In september 1974 verhuisde de veiling naar het nieuw gebouwde veilinghuis in Bemmel. In 1987 fuseerde de veiling met de veiling uit Zevenaar tot Veiling Oost Nederland. Er werden zowel sierteelt- als groenten- en fruitproducten verhandeld. In 1996 fuseerde de groente- en fruitafdeling met The Greenery International en onder de naam Bloemenveiling Oost Nederland (VON) ging de sierteeltafdeling alleen verder. In 1995 werd er uitgebreid met een snijbloemen afdeling en kwam er een groothandelscentrum (Florisant) bij.

Externe link[bewerken]