Fry & Laurie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fry & Laurie
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Stephen Fry en Hugh Laurie
Medium Televisie, film, radio
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Engels
Jaren actief 1982-heden
Onderwerp(en) de maatschappij, politiek, Britse cultuur
Invloeden Monty Python
P.G. Wodehouse
Bekendste werk A Bit of Fry and Laurie
Jeeves and Wooster
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Fry & Laurie (ook Fry and Laurie) is een Engels komisch duo dat bestaat uit Stephen Fry en Hugh Laurie. Het duo was vooral actief in de jaren 80 en '90. Fry en Laurie ontmoetten elkaar in 1980 toen ze allebei studeerden aan de Universiteit van Cambridge, en hebben sinds die tijd in talloze projecten samengewerkt, zoals A Bit of Fry and Laurie en Jeeves and Wooster, gebaseerd op de boeken van P.G. Wodehouse, waarin Laurie Bertie Wooster speelt, en Fry zijn butler Jeeves.

Inmiddels hebben ze allebei succesvolle soloprojecten en hebben ze al enige tijd niet samengewerkt, maar beiden hebben de hoop uitgesproken weer eens samen te werken.

Lijst van samenwerkingsverbanden[bewerken]

Televisie[bewerken]

Film[bewerken]

Radio[bewerken]

Televisiescripts[bewerken]

Diversen[bewerken]

  • Fry & Laurie verschenen samen in diverse televisiereclames, interviews, audioboeken en andere projecten.

Trivia[bewerken]

  • Fry en Laurie hebben veel samengewerkt met Rowan Atkinson, Jim Broadbent, Robbie Coltrane, Ben Elton, Dawn French, Phyllida Law, Tony Robinson, Tony Slattery, en Emma Thompson.
  • Fry was getuige bij Lauries huwelijk, en is peetoom van Lauries drie kinderen.
  • Op een gegeven moment raakten Fry en Laurie geïnteresseerd in goocheltrucs. Ze verrasten televisiepresentator Terry Wogan tijdens een interview met een kaarttruc. Ze hebben ook met scepticus James Randi samengewerkt in een aflevering van zijn televisieprogramma.[1]
  • Het voorwoord van Lauries roman The Gun Seller begint met "I am indebted to the writer and broadcaster Stephen Fry for his comments" ("Ik sta in het krijt bij schrijver en televisiemaker Stephen Fry voor zijn commentaar"). Fry's roman Making History is opgedragen aan Lauries drie kinderen (en anderen). In Fry's autobiografie Moab Is My Washpot refereert hij aan Laurie, hoewel het boek de periode beschrijft voordat de twee elkaar kenden. Er staat ook een foto in van Fry en Laurie die aan het schaken zijn in Fry's studentenkamer in Cambridge. Fry's vierde roman, The Stars' Tennis Balls, is opgedragen aan "M' Colleague", zoals Fry Laurie vaak noemt.
  • Lauries vrouw Jo en Stephen Fry vlogen naar Amerika voor de uitreiking van de Golden Globes in 2006, waarbij Laurie de prijs voor Beste Acteur in een dramaserie won.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]