Naar inhoud springen

Fuglsang Kunstmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 26 jun 2018 om 19:50. (Categorie:Kunstmuseum verwijderd; Categorie:Kunstmuseum in Denemarken toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fuglsang Kunstmuseum
Fuglsang Kunstmuseum
Locatie Toreby, Guldborgsund, Lolland, Denemarken
Type Deense kunst
Opgericht 2008
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Fuglsang Kunstmuseum is een kunstmuseum nabij de plaats Toreby in de gemeente Guldborgsund, gelegen in het deel van de gemeente op het eiland Lolland in Denemarken. Het museum is door de Deense staat officieel erkend. Het museum bevindt zich in landelijk gebied, nabij de westelijke oever van de Guldborgsund en is deel van het cultureel centrum en landgoed Fuglsang. Het museum herbergt Deense kunst, met een focus op lokale kunstenaars en thema's.

Het museum is gevestigd in een speciaal ervoor ontworpen en gebouwd gebouw. Het door Tony Fretton ontworpen gebouw staat bekend vanwege zijn integratie in de omliggende architectuur en het landschap. Het gebouw won in 2009 een "RIBA European Award" en stond op de "shortlist" van de Stirling Prize in hetzelfde jaar.[1]

Geschiedenis

Het ontwerp van het gebouw is gekozen via een architectuurwedstrijd. Deze wedstrijd werd in mei 2005 gewonnen door Tony Fretton. De bouw ving aan in augustus 2006 en het museum werd ingehuldigd in januari 2008.

Gebouw

Het Fuglsang Kunstmuseum bevindt zich in een volledig wit, modernistisch gebouw, ontworpen om te passen in de bestaande architectuur van het landgoed Fuglsang en het omliggende landschap.

De galerijen bevinden zich langs een lange gang, die zelf ook tentoonstellingsruimte is. Aan het einde van de gang bevindt zich een ruimte met drie grote vensteres, waarvan er een zichtbaar is vanuit de gang. In de ruimte bevinden zich geen kunstwerken, maar de vensters bieden een blik op het omliggende landschap, met name richting de Guldborgsund.[2]

Aan een zijde van de gang bevinden zich relatief kleine tentoonstellingsruimtes met gouden ornamenten geïnspireerd door de architectuur van het naburige landhuis van het landgoed Fuglsang. Hier vindt men kleinere werken. Aan de andere zijde bevinden zich grotere tentoonstellingsruimten, verlicht door daglicht.

Collecties

Het Fuglsang Kunstmuseum herbergt een belangrijke verzameling van Deense kunst vanaf het einde van de achttiende eeuw tot heden. Er bevinden zich schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. De focus ligt op lokale kunstenaars en thema's.

Schilderijen

Het museum heeft ongeveer 600 schilderijen in bezit. Hiervan zijn er enkele uit de late 18e Eeuw en de Deense Gouden Eeuw gedurende de eerste helft van de 19e eeuw. De nadruk ligt echter op schilderijen van rond het jaar 1900. De volgende belangrijke Deense kunstenaars zijn vertegenwoordigd: de Skagenschilders, de Funenschilders, Theodor Philipsen, L.A. Ring en Vilhelm Hammershøi.

Beeldhouwkunst

De collectie omvat ongeveer 200 beeldhouwwerken, daterend van de late 19e eeuw tot 1950. De nadruk ligt op de periode 1930-1950.

Werken op papier

Het museum heeft een uitgebreide collectie van in totaal 2800 tekeningen, aquarellen en grafische werken. De meeste hiervan stammen uit de 20e eeuw.

Tentoonstellingen en andere activiteiten

Het Fuglsang Kunstmuseum organiseert wisselende tentoonstellingen van eigen werk, alsook speciale tentoonstellingen. De tentoonstellingen worden aangevuld met een gevarieerd programma van activiteiten en presentaties. Er is ook een interdisciplinair cursusinstituut verbonden aan het museum.

Financieel

In 2015 budgetteert het museum ongeveer 8 miljoen Deense kronen of 1,1 miljoen euro aan inkomsten. Hiervan is ca. 5 miljoen kronen subsidie van overheden op verschillende niveaus. Ongeveer 2,5 miljoen kronen is afkomstig van bezoekers. Iets minder dan de helft van de ongeveer 7,9 miljoen kronen aan kosten bestaat uit personeelskosten. In 2015 verwacht men een overschot van ca. 110 duizend kronen. Een los toegangskaartje voor een volwassene kost 70 kronen, ongeveer 9,40 euro. Er zijn speciale tarieven voor onder andere groepen en scholen.