Funnix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Funnix
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Funnix (Nedersaksen)
Funnix
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Gemeente Wittmund
Coördinaten 53° 38′ NB, 7° 47′ OL
Foto's
Harlebucht
Harlebucht
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Funnix is een stadsdeel van de gemeente Wittmund in de streek Oost-Friesland in de Duitse deelstaat Neder-Saksen.

Het bestaat uit drie plaatsjes, die alle ten noorden van de stad Wittmund aan de Bundesstraße 461 liggen, van noord naar zuid: Neufunnixsiel en Altfunnixsiel, beide aan het riviertje de Harle, en Funnix zelf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadsdeel Funnix was tot in de zestiger jaren een zelfstandige gemeente. Funnix, Carolinensiel en Harlesiel werden toen samengevoegd. In de zeventiger jaren volgde de aansluiting bij de stad Wittmund. Het dorp Funnix werd gesticht in de elfde eeuw en gebouwd op een terp. De Pfarrkirche St. Florian dateert van de dertiende eeuw. De klokkentoren is evenwel van de twaalfde eeuw, hetgeen duidt op een nog oudere kerk in Funnix. Door de voortschrijdende bouw van dijken in de inham van de rivier de Harle (de zogeheten Harlebucht) in het Harlingerland kwam de spuisluis (de Siel) steeds noordelijker te liggen. Altfunnixsiel werd gebouwd in 1599 en Neufunnixsiel in 1658. De sluis kwam nog weer later in Carolinensiel (1729) en uiteindelijk in Harlesiel (1953).

De zwaarste ramp die de gemeente Funnix trof was de Weihnachtsflut (Kerstvloed) een ernstige stormvloed in de nacht van 24 op 25 december 1717. Het water kwam tot aan de hogergelegen geestrand en spaarde Wittmund. Alleen al in de kerkgemeente Funnix werden 243 doden geteld, waarmee Funnix een der ernstigst getroffen gemeentes was.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is in gebruik bij de Evangelisch-lutherische Kirchengemeinde Carolinensiel und Funnix-Berdum. In tegenstelling tot de kerken in Funnix en Berdum, die beide op een terp zijn gebouwd, is de kerk van Carolinensiel uit 1776 (tot die tijd kerkte men in Funnix) een dijkkerk, de enige in zijn soort aan de Noordzeekust.

  • Alt- en Neufunnixsiel hebben enige faciliteiten voor de recreatieve kanosport op de Harle. Beide dorpen, die niet ver ten zuiden van de badplaats Carolinensiel liggen, hebben ook nogal wat vakantiehuisjes. Vooral Altfunnixsiel is sterk toeristisch; het dorpje bestaat voor meer dan de helft uit vakantiewoningen en heeft de status van Staatlich anerkannter Erholungsort.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Funnix van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.