Gösta Mittag-Leffler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gösta Mittag-Leffler

Magnus Gustaf (Gösta) Mittag-Leffler (Stockholm, 16 maart 1846 - Djursholm 7 juli 1927) was een Zweeds wiskundige.

Jeugd[bewerken]

Hij werd geboren als zoon van de hoofdonderwijzer John Olof Leffler en Gustava Wilhelmina Mittag. Hij voegde later zijn moeders meisjesnaam toe aan zijn familienaam van vaderskant. Zijn zus was de schrijver Anne Charlotte Leffler. In 1865 begon hij te studeren aan de Universiteit van Uppsala, waar hij in 1872 zijn doctoraat behaalde.

Loopbaan[bewerken]

Nog in hetzelfde jaar werd hij docent aan deze Universiteit. In 1872-1973 was hij in Uppsala tevens curator (voorzitter) van de Stockholm Natie. Na zijn afstuderen bracht hij enige tijd door in Parijs, Göttingen en Berlijn. Van 1877 tot 1881 was hij hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Helsinki. Daarna werd hij de eerste hoogleraar in de wiskunde aan de Hogeschool van Stockholm (de latere Universiteit van Stockholm). Van 1891-1892 was hij president van het college 1891-1892. In 1911 ging hij met emeritaat. Gepensioneerd en wel ging Mittag-Leffler in zaken. Ook daarin had hij enige tijd succes, maar de economische ineenstorting in Europa in 1921 en 1922 kostte hem zijn fortuin.

Lidmaatschappen[bewerken]

Hij was vanaf 1883 lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen, vanaf 1878 van het Finse Genootschap van Wetenschappen en Letteren (later tot erelid benoemd) en het Koninklijke Zweeds Fysiografisch Genootschap in Lund (1906). Hij was lid van ongeveer 30 buitenlandse wetenschappelijke verenigingen, waaronder de Royal Society van Londen (1896) en de Académie des sciences in Parijs. Hij bekleedde eredoctoraten aan de Universiteit van Oxford en een aantal andere universiteiten.

Eerste vrouw benoemd[bewerken]

Mittag-Leffler was een overtuigd pleitbezorger van de rechten van de vrouw en hielp bij de benoeming van Sofia Kovalevskaja tot gewoon hoogleraar in de wiskunde in Stockholm - de eerste vrouw die ergens in de wereld in deze positie werd benoemd.

Acta Mathematica[bewerken]

Villa Mittag-Leffler in Djursholm

Mittag-Leffler richtte in 1882 het wiskundig tijdschrift, Acta Mathematica op, dat gedeeltelijk betaald werd uit het fortuin van zijn vrouw Signe Lindfors, die afkomstig was uit een zeer rijke Finse familie. Hij bouwde een zeer groot wiskundige bibliotheek op in zijn villa in de Stockholmse buitenwijk Djursholm. Dit huis en de inhoud daarvan werd aan de Zweedse Academie van Wetenschappen gedoneerd als het Mittag-Leffler Instituut.

De legende wil dat Alfred Nobel er niet voor voelde een Nobelprijs voor de wiskunde in te stellen, omdat Mittag-Leffler zijn vrouw Signe Lindfors van Alfred Nobel had afgepakt, schijnt niet op waarheid te berusten.

Wiskundige erfenis[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • (en) MacTutor, biografie van Mittag-Leffler