Galaxy-Lin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Galaxy-Lin
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1973 - 1976
Oorsprong Den Haag, Nederland
Genre(s) Pop/rockmuziek
Label(s) Polygram
Oud-leden
Zanger Rudy Bennett
Mandoline/zang Robbie van Leeuwen
Mandoline/zang Hugo van Haastert
Saxofoon/fluit Dick Remelink
Basgitaar Peter Wassenaar
DrumstelIDrums Peter Rijnvis
Toetsinstrumenten Skip van Rooy
Mandoline/zang Hans van Vos
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Galaxy-Lin was een Nederlandse pop/rock band waarin elektrische mandolines een vooraanstaande rol speelden en niet zoals gebruikelijk de gitaren. De band is opgericht in 1973 door Robbie van Leeuwen, die eerder grote successen beleefde met de Motions en Shocking Blue. Zanger was Rudy Bennett, die ook afkomstig was uit de Motions.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat ze tot Galaxy-Lin toetraden, hadden de meeste bandleden al deel uitgemaakt van andere prominente bands. Robbie van Leeuwen had met zijn vorige band Shocking Blue de eerste plaats behaald in de Amerikaanse hitparade met het door hem geschreven liedje Venus. Rudy Benett en Robbie van Leeuwen hadden in 1964 met hun toenmalige band de Ricochets opgetreden in het voorprogramma van Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen. Later scoorden ze twee hits met de Motions (Wasted words en Why don't you take it). Dick Remelink, de saxofonist en fluitist, was afkomstig uit Ekseption, bassist Peter Wassenaar kwam uit de hardrockband Blue Planet , toetsenist Skip van Rooy had gespeeld in The Buffoons. De andere leden van Galaxy-Lin waren drummer Peter Rijnvis en de mandolinespelers Hugo van Haastert en Hans van Vos.

De band trad onder meer op tijdens het Popgala in Voorburg in maart 1973, dat deels werd uitgezonden door de VARA. Op dit festival speelden buitenlandse artiesten zoals de Eagles, Rory Gallagher, de Faces en de Who en Nederpop acts zoals Golden Earring, Brainbox en Earth & Fire.

Galaxy-Lin heeft twee albums uitgebracht. De eerste plaat is uitgebracht in 1974 en heeft dezelfde naam als de band. Van dat album verscheen de single Travelling song/Utopia. Alle nummers op dit album zijn geschreven door Robbie van Leeuwen. Hij schreef ook de nummers van het tweede album G, behalve Hunting song, dat geschreven is door de Britse folkrock band Pentangle. Van dit album zijn twee singles verschenen, Long hot summer/Utopia en Hunting song/Don't. De single Long hot summer kwam op nummer zestien in de Nederlandse hitparade. Alle platen zijn geproduceerd door Robbie van Leeuwen in samenwerking met geluidstechnicus John Sonneveld. Op beide albums staan zowel vocale als instrumentale nummers. De B-kant van G bevat twee lange instrumentale nummers, Bizarre en Ode to the highways. De beide albums zijn in 2013 opnieuw uitgebracht als dubbel-album.

De band is opgeheven in 1976. Rudy Bennet is verder gegaan met Bea Willemstein als het duo Bennett en Bee, Robbie van Leeuwen startte zijn nieuwe project Mistral en Skip van Rooy ging naar The Buffoons. Ook de andere voormalige bandleden sloten zich aan bij een nieuwe band of gingen verder als solist.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Galaxy-Lin (1974)
  • G (1975)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • Travelling song/Utopia (1974)
  • Long hot summer/Utopia (1975)
  • Hunting song/Don't (1975)