Gander Bay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gander Bay
Gander Bay (Newfoundland)
Gander Bay
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag van Canada Canada
Locatie Newfoundland
Coördinaten 49° 24′ NB, 54° 27′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 93 km²
Soort water Baai
Maximale lengte 24 km
Maximale breedte 8 km
Overig
Belangrijkste bronnen Gander
Eiland(en) Gander Island
Plaatsen Clarke's Head, Georges Point, Victoria Cove
Gander Bay
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Gander Bay is een baai van 93 km² in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De baai bevindt zich aan de noordkust van het eiland Newfoundland en geeft in het noorden uit in Sir Charles Hamilton Sound. Gander Bay wordt tot de Kittiwake Coast gerekend.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De baai is langwerpig daar ze langs haar noord-zuidas een lengte van 24 km heeft en tegelijk nergens meer dan 8 km breed is. De baai is op z'n breedst bij de monding in Sir Charles Hamilton Sound in het noorden. Het meest zuidelijke gedeelte van Gander Bay, waar de rivier de Gander in de baai uitmondt, is echter minder dan een kilometer breed.[1]

Ruim 2 km ten noorden van de monding van de Gander is in 1968 langs weerszijden een dijk aangelegd die in het midden met elkaar verbonden zijn door een brug. Deze connectie staat bekend als de Gander Bay Causeway en vormt een belangrijk onderdeel van provinciale route 331.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

De westoever van de baai telt vier min of meer in elkaar overlopende gehuchten die allen verenigd zijn binnen het local service district (LSD) Gander Bay North. Het betreft van zuid naar noord Clarke's Head, Wings Point, Victoria Cove en Rodgers Cove.

Aan de oostoever liggen eveneens vier kleine dorpen. De twee zuidelijke plaatsen (Georges Point en Harris Point) vormen het LSD Gander Bay South en de twee noordelijke plaatsen (Main Point en Davidsville) vormen het LSD Main Point-Davidsville. De acht kustplaatsen tellen tezamen 1.480 inwoners (2016).[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]