Gary Herbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gary Herbert
Gary Richard Herbert
Gary Richard Herbert
Geboren 7 mei 1947
American Fork, Utah
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Jeanette Herbert
Religie Mormoons
Website utah.gov/governor
17e gouverneur van Utah
Huidige functie
Aangetreden 11 augustus 2009
Voorganger Jon Huntsman, Jr.
6e luitenant-gouverneur van Utah
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 11 augustus 2009
President Gayle McKeachnie
Opvolger Greg Bell
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Gary Richard Herbert (American Fork, 27 mei 1947) is de zeventiende gouverneur van de staat Utah en behoort tot de Republikeinse Partij.

Levensloop[bewerken]

Herbert studeerde aan de Brigham Young Universiteit, maar behaalde geen diploma. Na zijn studietijd diende hij zes jaar bij de Nationale Garde van de staat Utah. Hij bracht het tot de rang van sergeant. Na zijn periode bij de Garde zette hij een bedrijf op dat handelde in vastgoed en een bedrijf dat zich bezighield met kinderopvang.

Zijn politieke carrière begon toen Herbert werd gekozen als commissaris in het Utah County Commission in 1990. Hij had daar tot 2004 zitting in. In november 2003 begon Herbert zijn campagne voor het gouverneurschap van Utah. Een maand voor de Republikeinse conventie in april 2004 bundelde Herbert zijn krachten met zijn grootste concurrent Jon Hutsman en werd zijn running mate. Zij slaagden erin zittend gouverneur Olene Walker te verslaan en Herbert werd luitenant-gouverneur.

Als luitenant gouverneur hield Herbet zich vooral bezig met de invoering van nieuwe campagneregelgeving. Bij de gouverneursverkiezingen in 2008 hadden Huntsman en Herbert weinig tegenstand en werden met 77 procent van de stemmen herkozen. Herbert volgde Huntsman op 11 augustus 2009 op toen deze als de Amerikaanse ambassadeur in China werd benoemd. In de speciale verkiezingen die volgden versloeg hij zijn Democratische opponent met gemak.