Gary Herbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gary Herbert
Gary Richard Herbert
Gary Richard Herbert
Geboren 7 mei 1947
American Fork, Utah
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Jeanette Herbert
Religie Mormoons
Website utah.gov/governor
17e gouverneur van Utah
Huidige functie
Aangetreden 11 augustus 2009
Voorganger Jon Huntsman, Jr.
6e luitenant-gouverneur van Utah
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 11 augustus 2009
Voorganger Gayle McKeachnie
Opvolger Greg Bell
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Gary Richard Herbert (American Fork, 27 mei 1947) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Sinds 2009 is hij gouverneur van de staat Utah.

Levensloop[bewerken]

Herbert studeerde aan de Brigham Young Universiteit, maar behaalde geen diploma. Na zijn studietijd diende hij zes jaar bij de Nationale Garde van de staat Utah. Hij bracht het tot de rang van sergeant. Na zijn periode bij de Garde zette hij een bedrijf op dat handelde in vastgoed en een bedrijf dat zich bezighield met kinderopvang.

Zijn politieke carrière begon toen Herbert werd gekozen als commissaris in de Utah County Commission in 1990. Hij had daar tot 2004 zitting in. In november 2003 begon Herbert zijn campagne voor het gouverneurschap van Utah. Een maand voor de Republikeinse conventie in april 2004 bundelde Herbert zijn krachten met zijn grootste concurrent Jon Huntsman en werd zijn running mate. Zij slaagden erin zittend gouverneur Olene Walker te verslaan en Herbert werd luitenant-gouverneur. In deze functie hield Herbert zich vooral bezig met de invoering van nieuwe campagneregelgeving.

Bij de gouverneursverkiezingen in 2008 hadden Huntsman en Herbert weinig tegenstand en werden met 77 procent van de stemmen herkozen. In augustus 2009 trad Huntsman echter terug toen deze als de Amerikaanse ambassadeur in China werd benoemd. Herbert nam het gouverneurschap daarop waar, tot in 2010 speciale verkiezingen werden gehouden om te bepalen wie de termijn van Huntsman mocht voltooien. Herbert versloeg zijn Democratische opponent met gemak en werd begin januari 2011 ingezworen. Bij de algemene gouverneursverkiezingen in 2012 en 2016 werd Herbert met overmacht herkozen als gouverneur.