Gastrodes grossipes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gastrodes grossipes.)
Gastrodes grossipes
Gastrodes grossipes
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Rhyparochrominae
Geslacht:Gastrodes
Soort
Gastrodes grossipes
(De Geer, 1773)
Gastrodes.grossipes nimf.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Gastrodes grossipes is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae van de familie bodemwantsen (Lygaeidae). Op waarneming.nl wordt voor deze soort de naam 'dennenkegelwants' gebruikt.[1][2]

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrodes grossipes is 5,5 tot 7,3 mm lang. De kop, het schildje (scutellum) en het voorste deel van het halsschild (pronotum) is zwart. Het achterste deel van het halsschild, de voorvleugels, poten en antennes zijn donker roodbruin. Hij lijkt op Gastrodes abietum, maar hij is donkerder roodbruin, het halsschild heeft geen lichte zijrand en het eerste antennesegment is langer.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in bijna geheel Europa met uitzondering van het Hoge Noorden. Naar het oosten is hij verspreid in Siberië, Klein-Azië, de Kaukasus en Noord-China.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wantsen leven in dennen (Pinus), vooral in grove den (Pinus sylvestris) en zelden in andere bomen uit de dennenfamilie (Pinaceae). In Europese lork (Larix decidua) worden ze echter ook gevonden. Ze zuigen vooral op de naalden van de bomen, maar ze zijn ook te vinden op de schors en de dennenappels. De vrouwtjes leggen in tegenstelling tot de andere soorten van het geslacht Gastrodes hun eitjes in rijen op de naalden van de bomen. De imago’s en nimfen overwinteren. De nieuwe generatie volwassen wantsen verschijnt vanaf juli of augustus.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]